ASUMAN ARANCA/ANKARA

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, yetiştirme yurdundan kaçan ve bir daha bulunamayan O.K isimli çocuk hakkındaki koruma kararının kaldırılması için mahkemeye başvurdu. Aile Mahkemesi ise talebi ders gibi bir gerekçeyle reddetti. Mahkemenin ret kararında "Çocukların sokaklardan kurtarılması, korunması, her bakımdan geliştirilmeleri sosyal devlet olmanın zorunluluğudur. Kuruma düşen iş, küçüğü bularak fiili korumaya sağlamaktır" dedi.

KORUMA KARARI KALDIRILSIN

Annesinden şiddet gören küçük yaştaki O.K, 2012 yılında mahkemece verilen koruma kararı üzerine Sincan Yetiştirme Yurduna yerleştirildi. Ancak O.K, Eylül 2014 tarihinde yurttan izinsiz bir şekilde ayrıldı ve bir daha da dönmedi. Yapılan araştırmalarda da incelemede O.K’nın izine rastlanılamadı. Bunun üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Ankara İl Müdürlüğü, bakanlık genelgesinde, "kendisinden 6 ay süreyle haber alınamayan çocukların değerlendirilerek koruma kararının kaldırılmasa ya da diğer koruma tedbirlerinin alınması için mahkemeye başvurulması ve alınan karar doğrultusunda işlem yapılması” hükmü uyarınca koruma kararının kaldırılması için mahkemeye başvurdu.

"GÖREVİNİZ ÇOCUĞU BULUP BAKMAK"

Müdürlüğün talebini Ankara 11. Aile Mahkemesi değerlendirdi. Hakim Mustafa Karadağ, Müdürlüğün talebini ders niteliğinde bir kararla reddetti. Kararda şöyle denildi:

“Davacı kurum her ne kadar küçük O.K’nın Sincan Yetiştirme Yurdunda koruma ve bakım altında iken kuruluştan izinsiz ayrıldığından bahisle küçük hakkında verilen koruma kararının kaldırılmasını istemiş ise de koruma kararı alınmasına ihtiyacı olan çocukların sokaklardan kurtarılması, korunması, her bakımdan geliştirilmeleri sosyal devlet olmanın zorunlu bir gerekliliği olmakla, kuruma düşen iş, küçüğün ilişiğinin kesilmesi sonucu koruma kararının kaldırılmasını istemek değil küçüğü bularak fiili korumaya sağlamak olduğunda talebin reddine karar vermek gerekmiştir.”