TBMM başkanlık seçiminde ilk tur oylamada hiçbir aday Başkan seçilmek için gerekli olan 367 oya ulaşamadı. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal Meclis Başkanlığı seçimini yönettiği için, CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel ise ilk tur oylamasına yetişemediği için oy kullanamadı. CHP'li Yüksel ikinci tur oylamasında oy kullanandı.

BİRİNCİ TUR SONUÇLARI:

İlk tur oylamaya katılamayan diğer üç isimden ikisi mazaret bildiren AKP'li 2 vekil ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ oldu. 550 vekilden 545'inin katıldığı ve 2 oyun boş kullanıldığı oylamadan çıkan sonuçlar şöyle oldu:

İsmet Yılmaz: 256

Deniz Baykal: 125

Ekmeleddin İhsanoğlu: 81

Dengir Mir Mehmet Fırat: 81,

Boş: 2



 

İKİNCİ TUR SONUÇLARI AÇIKLANDI

İkinci tur oylama sonuçları da belli oldu. Başkan seçilmek için gerekli olan 367 oya hiç bir aday ulaşamayınca başkanlık seçimi 1 Temmuz'da yapılacak olan 3. tura kaldı. Meclis Başkanlığı ikinci tur oylamasında, Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz  256, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal 128, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu  80,  HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 80 oy aldı.

Toplam 545 oy kullanıldı. Boş yok. Geçersiz 1 oy. Meclis Başkanlığı için bugün 3. ve 4. oylama yapılacak.

Deniz Baykal 128

Ekmeleddin İhsanoğlu: 80

Dengir Mir Mehmet Fırat 80

İsmet Yılmaz: 256



BUGÜN NE OLACAK?

Başkanlık seçiminin ilk iki turunda sonuç çıkmadı. Meclis Başkanlık seçiminde üçüncü ve dördüncü tur bugün yapılacak.

Meclis Başkanı birinci ve ikinci tur oylamasında adaylardan hiçbiri seçilmek için gereken üye tam sayısının üçte iki (367) oy oranına ulaşamadığı için bugün, 3. ve 4. tur oylaması yapılacak.

Üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

Meclis'te, AKP 258, CHP 132, MHP 80, HDP 80 sandalyeye sahip. Meclis’teki sandalye dağılımı nedeniyle TBMM Başkanı seçiminin son tura kalması bekleniyor

İKİNCİ TURDA OYLARINI GERİ ALDI

TBMM Başkanlık seçiminin ikinci tur oylamasında HDP ve MHP’nin aldığı fazla oylar, CHP’ye geri döndü.

CHP’nin adayı Deniz Baykal ise ikinci turda oylarını arttırdı. Oylamaya yine 545 vekil katıldı. İsmet Yılmaz 256, Deniz Baykal 128, Ekmeleddin İhsanoğlu 80, Dengir Mir Mehmet Fırat 80 oy aldı. Bir de geçersiz oy çıktı. Baykal’a bu turda da 2 fire geldi. İkinci turda bir oy da geçersiz çıktı.

Baykal’ın ilk turda aldığı oy sayısı 125′ti. İkinci turda ise 128 oy aldı. İki tur arasındaki bu 3 farklı oyun, bir tanesinin ilk turdaki oylamaya geç kalan ancak ikinci tura giren Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel’den geldiği tahmin ediliyor. Baykal’ın artan diğer 2 oyunun ise HDP ve MHP’ye giden, ancak ikinci turda çıkmayan birer oy olduğu yorumları yapılıyor.

KOLTUK PAYLAŞIMI

Divan üyeliklerinin partilere dağılımı, önemli kararlar almak için partilerin birbirini ikna etmesinin gerekeceği bir döneme işaret ediyor. Divanda AKP’ye 8 üyelik düşerken, CHP 4, MHP ve HDP 3’er koltuğun sahibi olacak. Başkanlık Divanı’nda muhalefetin koltuk sayısı, iktidarı geçecek. Bu durumda önemli kararlar alınırken, ‘ikna ve uzlaşma’ gerekli olacak.



CHP'de Baykal firesi

CHP'de Baykal firesi





Seçimin yenilenmesi Tayyip’in elinde

Seçimin yenilenmesi Tayyip’in elinde





Deniz Baykal'dan

Deniz Baykal'dan "istifa" açıklaması