Başak KAYA / ANKARA

CHP seçmeni milletvekili adaylarının yüzde 80’ini belirlemiş oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir 2. bölgede geçerli oyların yüzde 95'ine yakınına denk düşen 32 bin 941 oy ile en yakın rakibine 16 bin oy fark attı. Sandıktan birinci çıkan Kılıçdaroğlu, kontenjan uygulaması nedeniyle ikinci sıradan listeye girecek.

Ankara’da eski Genel Sekreter Önder Sav listenin son sıralarında kalırken, Antalya’da eski Genel Başkan Deniz Baykal zorlandı. Baykal sandıklar açıldığında 5. ve 6. sıralarda gidip gelirken daha, sonra üçüncü sıraya yükseldi. Baykal’ın İl Yüksek Seçim Kurulu’na itirazda bulunduğu ve son olarak ikinci sırayı aldığı belirtildi. İstanbul’da eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise 4.-5. ve 6. sıralarda gidip geldi. Sarıgül’ün de sıralamaya itiraz ettiği ve tekrar sayım yapıldığı belirtildi. Yapılan itirazlar nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu’na kesin listelerin iletilmesi süreci uzadı.

GENÇLER FARK ATTI

Deniz Baykal'ın Antalya'da 8 bin 515 oy ile 2. sırayı aldı. Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün oy sayımının geç saatlere kadar sürdüğü İstanbul 2. bölgede 6. sırada bulunduğu, kontenjan uygulaması nedeniyle 10. sıradan listeye girebileceği belirtildi. Ön seçimlere katılan milletvekillerinden 12'si listeye dahi girebilecek oy alamadı.

Eski belediye başkanları, milletvekilleri, eski bakanlar listeye girmeyi başaramadı. Çalışkan ve genç milletvekilleri rakiplerine fark attı. Soma’daki maden faciası ve Yırcalı köylülerle zeytin ağaçları için verdiği mücadele ile öne çıkan Özgür Özel Manisa'da, yolsuzlukla mücadele konusunda CHP’nin ilk akla gelen ismi Aykut Erdoğdu İstanbul'da, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile çatışan Aylin Nazlıaka Ankara’da öne çıktı.

Haksız tutuklamalar da üyelerin oyları üzerinde etkili oldu. Ergenekon ve Balyoz nedeniyle yargılanan ve yıllarını Silivri Cezaevi’nde geçiren gazeteci Mustafa Balbay İzmir’de, Dursun Çiçek İstanbul’da ilk sıralarda yer aldı. Halen yargılanan eski savcı mevcut milletvekili İlhan Cihaner yine rakiplerini geridue bırakan isimler arasında oldu. Tanju Özcan Bolu’da, Musa Çam İzmir’de, eski vekil Çetin Soysal İstanbul’da rakiplerine fark attı.

İzmir'de Mustafa Balbay, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin eski başkanı Atilla Sertel, eski Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Hüseyin Sezer, Ülkümen Rodoplu ve Ali Engin ön sıralarda çıktı. İzmir 1. bölgede ise İzmir Milletvekili Musa Çam ilk sırayı aldı. Çam'ı eski il başkanı Tacettin Bayır, Ali Yiğit, Murat Bakan ve Muhsin Kurt takip etti.

NAZLIAKA ÖNDE

Ankara 1. bölgede eski İl Başkan Necati Yılmaz, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, avukat Ali Haydar Hakverdi, avukat Hikmet Tepe ilk sıralarda yer aldı. Ankara 2. bölgede partinin Keçiören Belediye Başkan adayı Murat Emir'i, Nihat Yeşil ve Ali Rıza Erbay takip etti.

İstanbul’da oy sayımı sabah saatlerine kadar sürdü ve çıkan sonuçlara itirazlar da geldi. Yapılan itirazlar nedeniyle birleştirme tutanakları tutularak son liste Yüksek Seçim Kurulu’na henüz bildirilmedi.

Kesin olmayan sonuçlara göre İstanbul'da 1. bölgede gazeteci Barış Yarkadaş, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin eşi Gamze İlgezdi ile milletvekilleri Mahmut Tanal ve Kadir Gökmen Öğüt rakiplerine fark attı. İstanbul 2. bölgede Aykut Erdoğdu, Dursun Çiçek, Melda Onur ve Didem Engin üst sıralarda yer aldı. 3. bölgede ise İlhan Cihaner, Ali Şeker, Erhan Bozan, Sibel Özdemir ve Eren Erdem ilk 5 sırada yer aldı.

Antalya'da ise hatalı oy kullanan Deniz Baykal'ın 8 bin 515 oy ile ikinci sırayı aldığı öğrenildi. İlk başka üçüncü sırada çıkan Baykal’ın itirazda bulunduğu ve son olarak ikinci sırayı aldığı belirtildi. Antalya'da Niyazi Nefi Kara'nın 1., eski Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın 3. eski İl Başkanı Devrim Kök'ün ise 4. sırada yer aldı.

18 VEKİL SONA KALDI

Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Balıkesir milletvekilleri Ayşe Nedret Akova ve Haluk Ahmet Gümüş, Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, İzmir milletvekilleri Hülya Güven ve Mustafa Moroğlu ile Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Antalya'da Yıldıray Sapan ve Gürkut Acar, Celal Dinçer, Haluk Eyidoğan liste dışı kaldı. Amasya Milletvekili Ramis Topal, Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Manisa milletvekilleri Sakine Öz ve Hasan Ören, Ordu Milletvekili İdris Yıldız., Ankara'dan ön seçime giren Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, İstanbul'da ise Nur Serter, Süleyman Çelebi, Osman Korutürk bir önceki seçime göre sınırda kaldılar.

SIRA KONTENJAN ADAYLARDA 

Önseçim ve eğilim yoklamaları ile birlikte partinin milletvekili adaylarının yüzde 80’ni netleşmiş oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise kontenjan adaylarını 7 Nisan’a kadar Yüksek Seçim Kurulu’na bildirecek. İstanbul'da 14, Ankara'da 6, İzmir'de 6, Antalya'da 1 ve Aydın'da 1 milletvekili adayı kontenjan uygulamasıyla parti yönetimince belirlenecek. 800 binden fazla üye 364 milletvekili önseçimle belirledi.

İstanbul 1. bölgede 1, 3, 5, 7 ve 9., 2. bölgede 1, 3, 5 ve 7., 3. bölgede 1, 3, 5, 7 ve 9., Ankara 1. bölgede 1, 3, 5 ve 7., 2. bölgede 1 ve 3., İzmir birinci ve ikinci bölgelerde 1, 3 ve 5'inci sıraların merkez adaylarına ayrıldı. Aydın'da 1. sıra, Antalya'da ise 3. sıra için kontenjan kullanılacak.

Ön seçim sonuçlarından netleşenler şöyle:

Afyonkarahisar: Burcu Kayıkcı, Mehmet Ali Ecer, Mehmet Tuğrul Akkuş, Yalçın Görgöz, Bekir Kasap.

Aksaray: Mehmet Öztürk, Haşmet Tekin Ökçe, Mehmet Ali Topaç.

Amasya: Mustafa Tuncer, Ramis Topal, Devrim Ersoy.

Ankara 1. Bölge: (1. sıra kontenjan), Necati Yılmaz, (3. sıra kontenjan), Aylin Nazlıaka, (5. sıra kontenjan), Ali Haydar Hakverdi, (7. sıra kontenjan), Hikmet Tepe, Gamze Taşçıer, Emre Doğan, Selahattin Emre, Durdu Özbolat, Sema Aksoy, Kazım Sönmez, Faruk Özdemir, Erdoğan Kılıç, Birsen Temir, İlyas Güven Eroğlu.

Ankara 2. bölge: (1. sıra kontenjan), Murat Emir, (3. sıra kontenjan), Nihat Yeşil, Ali Rıza Erbay, Celalettin Koç, Semra Dinçer, Barış Ozan Vural, Ali Yılmaz, Servet Ünsal, Selma Ergen, Haydar Doğan, Abidin Şahin, Yücel Artantaş.

Antalya: Niyazi Nefi Kara, Deniz Baykal, (3. sıra kontenjan), Mustafa Akaydın, Devrim Kök, Figen Çalıkuşu, Rafet Zeybek, Nusret Bayar, Deniz Filiz, Sultan Yeğen, Sevindik Gizli, Cavit Arı, İbrahim Keser, Murat Bulat.

Aydın: (1. sıra kontenjan), Metin Lütfi Baydar, Hüseyin Yıldız, Mehmet Fatih Atay, Ferda Çağlar Erkut, Tayfun Talipoğlu, Ali Ulvi Akoğlu.

Balıkesir: Mehmet Tüm, Ahmet Akın, Namık Havutça, Fikret Şahin, Ali Kemal Deveciler, Ensar Aytekin, İrfan Barış, İsmail Aynur.

Bartın: Muhammet Rıza Yalçınkaya, Aysu Bankoğlu.

Bolu: Tanju Özcan, Yusuf Renkli, Mehmet Burak Cop.

Burdur: Mehmet Göker, Kadir Koç, Okan Kurd.

Bursa: Ceyhin İrgil, Lale Karabıyık, Orhan Sarıbal, Erkan Aydın, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Mustafa Şenyurt, Asüde Şenol, Nuray Çohan, İsmet Karaca, Tahir Gürhan Akdoğan, Deniz Baykal, Özgür Şahin, Necati Şahin, Şadi Özdemir, Erkan Dönmez, Ayşe Şahin, İnan Keser, Metin Çelik.

Bilecik: Yaşar Tüzün, Ali Çağatay Karaahmet.

Çanakkale: Muharrem Erkek, Bülent Öz, Ahmet Küçük, Ali Sarıbaş.

Çorum: Tufan Köse, Muharrem Bozdoğan, Dinçer Solmaz, Saim Topgül.

Denizli: Melike Basmacı, Kazım Arslan, Gülizar Biçer Karaca, Adil Demir, Ahmet Divarcı, Halis Ödel, Ali Asker Kantürk.

Düzce: Zafer Teber, Ali Fuat Şaşoğlu, Ömer Taşlı.

Edirne: Okan Gaytancıoğlu, Erdin Bircan, Gürkan Güneser.

Erzincan: Erdoğan Özyalçın, Yalçın Tanrıverdi.

Giresun: Bülent Yener Bektaşoğlu, Selahattin Karaahmetoğlu, İbrahim Akgün, Basri Gürsoy.

Isparta: İrfan Bakır, İsa Önder Dinçtürk, Mustafa Ceyhan, İzzet Beydoğan.

İzmir 1. bölge: (1. sıra kontenjan), Musa Çam, (3. sıra kontenjan), Tacettin Bayır, (5. sıra kontenjan), Ali Yiğit, Murat Bakan, Muhsin Kurt, Ali Hıdır Uludağ, Ednan Arslan.

İzmir 2. bölge: (2. sıra kontenjan), Kemal Kılıçdaroğlu), (3. sıra kontenjan), Mustafa Balbay, (5. sıra kontenjan), Atila Sertel, Kamil Okyay Sındır, Ali Engin, Hüseyin Sezer, Ülkümen Rodoplu.

Karabük: Cevdet Akay, Mustafa Akay.

Karaman: Mustafa Cem Kağnıcı, Uygar Talay.

Kırıkkale: Murat Çakırca, Ziya Kavlak, Hacı Arap Karadurmuş.

Kırklareli: Türabi Kayan, Vecdi Gündoğdu, Mehmet Tuna Soykan.

Kırşehir: Yılmaz Zengin, Rifat Ertem.

Kilis: Mehmet Akif Perker, Ökkaş Aslantaş.

Konya: Mustafa Hüsnü Bozkurt, Gülsüm Filorinalı, Mehmet Turgay Bilge, Ali Cemal Cömert, Mehmet Ali Ünal, Ali Sayar, Deniz İndibi Çelik, Hüseyin Yağcı, Ali Tekiş, Saim Sezen, Musa Gökçe, Emine Balık, Mehmet Gayretli, Mehmet Topbaş.

Kütahya: Ali Fazıl Kasap, Mehmet Aydın Uzun, Fisun Yıldız, İbrahim Solmaz.

Manisa: Özgür Özel, Mazlum Nurlu, Tur Yıldız Biçer, Mustafa Başgülşen, Sabri Temel, Sakine Öz, Abdullah Saka, Hasan Ören, Saniye Ağgül.

Nevşehir: Hilmi Bülent Tekiner, Cuma Yorgancı, Mehmet Değirmenci.

Niğde: Doğan Şafak, Sevgi Özbek, Ramazan Ertan.

Ordu: Seyit Torun, Mustafa Adıgüzel, İdris Yıldız, İsa Yazıcı, Osman Güngör.

Osmaniye: Nihat Çerçi, Murat Koluçolak, Serpil Düzgün, Hatice Erdur.

Samsun: Kemal Zeybek, Hayati Tekin, Neslihan Hancıoğlu, Fatma Necile Çokay, Müşfik Veysel Erdoğan, Şaban Sevinç, Atıf Tomrukçu, Şevki Yılmaz, Mehmet Atalay.

Sinop: Barış Karadeniz, Mustafa Acun.

Sivas: Ali Akyıldız, Haydar Gölbaşı, Ulaş Karasu, Baki Çoban, Bülent Renda Deniz.

Trabzon: Haluk Pekşen, Ali Türen Öztürk, Ahmet Kaya, Murat Özçilingir, Yavuz Karan, Mustafa Aydın.

Uşak: Özkan Yalım, İsmet Akın, Mustafa Aydın.

Yozgat: Hasan Aslan Nurdoğdu, Zeynep Kılınçaslan, Gülhanım Ceylan, Hatice Açıkgöz.