Zarrab’la ilgili bilgi isteyen Kurtulmuş, öğrendiği gerçekler karşısında şok yaşadı.

Reza Zarrab’a ödül veren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un duyduğu pişmanlığın perde arkasında, ödül gecesi Volgam şirketi ve 17 Aralık soruşturma dosyası hakkında bilgi alması olduğu öğrenildi.

Kurtulmuş’un ödül töreninin ardından danışmanlarından Zarrab’ın adının geçtiği 17 Aralık dosyası ile ilgili detay istediği bildirildi. Bunun üzerine danışmanlar dosyayı inceledi. Hazırlanan bilgi notunu okuyan Kurtulmuş büyük şaşkınlık yaşadı.

HAYALİ İHRACATTAN RÜŞVETE KADAR

Takipsizlik kararı verilen 17 Aralık dosyasında İranlı işadamı Reza Zarrab’ın şirketi Volgam’la ilgili önemli iddialar yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı programda Reza Zarrab’a ödül veren Kurtulmuş’u daha sonra pişman ettiren iddialar arasında şunlar bulunuyor:

– Şirket, fezlekede sürekli ‘hayali ihracat’, ‘sahte evrak’, ‘rüşvet ilişkileri’ ve diğer paravan şirket iddialarıyla birlikte anılıyor.

SAHTE BELGE İDDİALARI

– Dubai’den İran’a gıda ve ilaç ticaretinde kullanılan şirketlerden biri. Türkiye üzerinden yapılan bu transit ticarette Halkbank kullanılmış.

– Hiç buğday yetişmeyen Dubai’den buğday alınmış gibi gösterildiği, 5 bin tonluk gemi ile 150 bin tonluk mal taşınmış gibi belge düzenlendiği ve dönemin Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın bütün bu gayrı meşru işlere göz yumduğu iddia ediliyor.

TÖRENE DAMGA VURMUŞTU

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği törende Reza Zarrab’a ödül verilmesi ile ilgili “Keşke töreni düzenleyenler kime ödül vereceğimizi önceden söylemiş olsalardı. Bu isme ödül vereceğimi biliyor olsaydım o karenin içinde yer almazdım” demişti.