Foto: Zekeriya Albayrak


SÖZCÜ/ ANKARA

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, 1993 yılında yaşanan Sivas katliamı ile film arasında büyük farklar olduğunu belirterek, “Filmin katliamında saklanmaya çalışılan gerçeklerin üstünü örtemeye, sorumluları aklamaya yetmeyeceği ortadadır. Senarist, yapımcı ve yönetmeni kınıyoruz” dedi.

BİRLİKTE DÜZENLEDİLER: CHP Ankara Milletvekilleri Şenal Sarıhan, Aylin Nazlıaka ve Murat Emir ile birlikte Pir Sultan Abdal Derneği yöneticileri, şehit aileleri Meclis’te basın toplantısı yaptı. 25 Eylül’de vizyona giren filmle tepki gösteren CHP’li Sarıhan, şunları kaydetti:

“Anılan filmin senaristi/yönetmeni olan Ulaş Bahadır, gösterimden önce halen devam etmekte olan Sivas Katliamı Davası’ndaki somut kararlar ve içerikle ilgili kamuoyunu yanıltacak yanlış beyanlarda bulundu. Filmin tanıtım fotoğrafında dahi, olayın gerçek kişilerini kullanmak yerine tanınırlık durumlarına göre değişiklik yapmayı tercih etti. Haksız değerlendirmeye neden olmamak amacı ile şehit ailelerini, avukatlarını ve ilgili demokratik kuruluşlarımızı rahatsız eden bu açıklamalara karşı görüş ifade edebilmek için filmin gösterime girmesi beklendi.

BİRKAÇ KİŞİNİN TAHRİKİ ALGISI

Gerçek bir olaydan esinlenen bir yapıtın bu gerçekliğe saygı göstermesi, gerçeğin saptırılmasına ve yanlış algı yaratılmasına neden olmaması esastır. Filmin en önemli yanlışı, olayın, örgüt aidiyeti olmayan birkaç kişinin planlaması ve ilgisiz insanların, bu birkaç kişinin tahriki ile oluştuğu izlenimi vermesidir.

FİLMİN AMACI

Senarist-Yönetmenin senaryo hazırlığı sırasında, katliamdan kurtulanlar, ölenlerin aileleri ve avukatları ile görüşmemiş olması, katliam sonrasında yaşananları, yapılan açıklamaları ve bu konudaki görsel-yazılı araçları araştırmaya gerek duymamış olması, filmin yapılma amacı konusunda haklı kuşkular yaratan bir soru oluşturmaktadır.

Bizler, bu amaçla yapıldığı hakkında ciddi kuşkular taşıdığımız bu filmin başta senarist yönetmeni olmak üzere, yapımcısı ve dağıtımcısı olan sorumluları kınıyoruz. Güncel gerçekliği ve tarihsel belleği yanıltmaya, sanat üzerinden, sorumluları ve oluş tarzı açıkça ortada olan bir insanlık suçu fiilini toplum vicdanında aklamaya yönelik bu tür girişimlere izin vermeyeceğimizi, gerekirse hukuki, cezai ve idari her türlü önlemi alacağımızı bildiririz.”