Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

AKP, mescit konusunu gündeme getirerek ODTÜ'yü itibarsızlaştırarak, 1992 yılından beri ODTÜ'nün yönetimi ve koordinasyonunda olan ".tr" bağlantılı internet alan adlarının kontrolünü almayı planlıyor.

Hükümetin planı gerçekleşirse, iktidar istediğinde ".tr" bağlantılı siteleri tamamen kapatabilecek. Mevcut durumda, sadece sitedeki belli içeriğe engel konulabilir. Bu engel de, VPN aracılığıyla aşılabiliyor. Eğer kontrol hükümete geçerse, devlet ".tr" uzantılı alan adlarını istediği kuruma ya da kişiye tahsis edecek, istemediğine ise etmeme imkanına kavuşacak.

KORSAN SALDIRILARI DA BAHANE OLDU


Mevcut sistemde, internet konusundaki politika ve kuralları, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı olarak 2000 yılında kurulan "DNS Çalışma Grubu" belirliyor. ODTÜ ise, alan adı tahsisini yapıyor. Dolayısıyla, alan adı serverlarının kontrolü de ODTÜ'de bulunuyor. Ancak Bakanlık, bu serverların kontrolünü ODTÜ'den almak istiyor. Türkiye'nin geçen hafta maruz kaldığı siber saldırının ardından, önce Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ardından da eski Ulaştırma Bakanı, şimdiki Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan'ın yaptıkları açıklamalar da ODTÜ'ye yüklenmişlerdi. Bu yüklenmenin ardında da, yine "server kontrolünün" Bakanlık'a devri amacının yaşandığı konuşuluyor.

REKTÖRLÜK SEÇİMİ DE ÖNEMLİ


ODTÜ'nün üzerine gidilmesindeki ikinci etken ise, Haziran ayında yapılacak olan rektörlük seçimleri. Mevcut rektör Ahmet Acar, ODTÜ'nün koyduğu "iki dönemden fazla rektör olunamayacağına" ilişkin kural nedeniyle aday olmayacak. Yasa uyarınca, rektör seçiminde YÖK, en çok oyu alan 6 aday arasından üçünü seçerek, Cumhurbaşkanı'nın onayına sunuyor. Ankara kulislerine yansıyanlara göre çıkarılan mescit krizindeki amaç, Haziran ayında en çok oyu alacak 6 aday içinde en az bir tanesinin hükümete yakın isimlerden biri olmasını sağlamak.