Tokat'ın Turhal İlçe Belediyesi, Çanakkale Savaşları'na katılan 15 yaşındaki Tokatlı askerlerin anısına kente 15 yaşındaki gençlerden oluşan Onbeşliler Grubu'yla ziyaret gerçekleştirdi.

100 yıl önceki gibi asker kıyafetlerini giyip, ellerine kınalar yakarak Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitliklere gelen Onbeşliler, bölgeyi ziyaret eden herkesin ilgi odağı oldu. Şehitler Abidesi önünde toplanan asker kıyafetli gençler, hatıra fotoğrafı da çektirdi. Ağabeylerinin anlattığı, dedelerinin 100 yıl önceki kahramanlıklarını pür dikkat dinledi.



Çanakkale Savaşı'nın 100'üncü yıldönümü anısına anlamlı bir etkinlik yapmak istediklerini belirten Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, "Biliyorsunuz Tokat'ın meşhur bir türküsü, ağıtı vardır. 'Hey on beşli on beşli, Tokat yolları taşlı, on beşliler gidiyor, kızların gözü yaşlı' diye. Bu ağıtı biz, düğün salonlarında çalmayız ve oynamayız. Bizim için bu içler acısı bir ağıttır. Bizi duygulandırır her söylendiğinde. Bu ağıttan yola çıkarak Tokat'ın Turhal ilçesinde bulunan 15 yaşında olan 2000 doğumlu tüm gençlerimizi Çanakkale savaşlarının 100'üncü yılında Çanakkale'ye getirme kararı aldık. İlk kafilemizle buradayız. O günkü ruhu yaşayabilmek için de gençlerimizin ellerine kına yaktık, o zamanki asker kıyafetlerini giydirdik. Turhal'dan da kendilerini dualarla uğurladık. 100 yıl önce ne yaşanmışsa, sembolik de olsa aynı duygular yaşanabilsin diye. Elbette ki 100 yıl önce analarımız, geri gelmeyeceklerini bildikleri halde on beş yaşındaki çocuklarını cepheye göndermişlerdi. Ve ciğerparelerini, ellerine kınalar yakarak Allah'a emanet edip, din için, vatan için, bayrak için gerekirse şehit ol, geri dönme duygularıyla göndermişlerdi. Ancak biz bugün çocuklarımızı buraya şehit olsunlar diye getirmedik. Ama şehitlerimize şu mesajı vermek için getirdik. 'Sizler, vatan toprağının kara bağrında rahat uyuyun. Gerekirse bizlerde, sizler gibi on beş yaşında olmamıza rağmen, bu toprağın kara bağrına düşmeye hazırız' mesajını vermek için bugün buradayız. Tam 100 yıl önce buralara gelip şehit düşen dedelerini tam 100 yıl sonra burada ziyaret etmek için geldiler" dedi.


Aykutalp'ten mesaj var!

Aykutalp'ten mesaj var!



ONBEŞLİLER KİMDİR

Ardı ardına savaşlara giren Osmanlı Devleti, askere alacak insan gücü konusunda sıkıntı yaşıyordu. Çanakkale cephesinde yaşanan ağır zayiat, bu cephede boşlukların olmasına yol açtı. Diğer cephelerden Çanakkale cephesine asker kaydırılamadığı için en yakın çevreden başlayarak 15 yaşın üstündeki eli silah tutan bütün gençlerin dahi, gönüllü olup olmadığına bakılmaksızın Çanakkale'ye sevk edilmeleri kararlaştırıldı. Tokat'ta o dönem 15 yaşında olan 20 genç, cepheye gitti. Ancak geriye sadece 1 tanesi döndü. O dönem Tokat'ta genç yaşta cepheye koşanların anısına 'Hey On beşli' ağıtı yakıldı.