Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesiyle ilgili haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen tutuklu 3 sanığın yargılanmasına Tarsus Adliyesi Konferans Salonunda yapıldı. Duruşmada hakim sanıklardan Fatih Gökçe adına ek bir iddianame hazırlanmasına karar vererek duruşmayı 9 Eylül'e erteledi.

Mersin’in Tarsus İlçesi Adliyesi’nde görülen Özgecan Aslan duruşmasının ardından açıklama yapan Aslan ailesinin avukatı Sevim Küçük, duruşmada önemli bir gelişme sağlandığını belirtti. İddianamede, hakkında cinsel saldırı ile ilgili sevk maddesi bulunmayan Fatih Gökçe hakkında ek iddianame hazırlanmak üzere duruşma tutanağının savcılığa gönderilmesine karar verildiğini aktaran Küçük, "Ayrıca Suphi Altındöken’in de ek savunması alınacak. Kağıt üzerinde her ne kadar Özgecan davası görülse de, Özgecanlar davası olarak nitelendiriyoruz. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalan kadınların yaşam haklarını savunmak için ve şiddeti uygulayan erkeklerin hak ettikleri adil cezalar ile karşı karşıya kalmaları açısından önemli. Ana mücadelemiz bu. Bu konuda mahkemelerce verilen az cezalar, ceza verilmemezlik ya da çok basit, hukuken kabul edemeyeceğimiz sebeplerle indirim maddelerinin uygulanması, kamu vicdanını yok etmiştir" dedi.

ÖRNEK BİR DAVA OLMASINI İSTİYORUZ

Davada, kadın cinayetlerine verilen cezalar anlamında çok farklı karar alınmasını beklediklerini kaydeden Küçük, Necmettin Altındöken hakkında tahliye talebinde bulunduğunun altını çizerek şunları söyledi:  "Bütün mücadelemiz bu. Örnek bir dava olmasını istiyoruz. Henüz esasa ilişkin iddialarımızı ileri sürmedik. İkinci duruşmada ileri sürülecek. Duruşmamız 9 Eylül’e ertelendi. Bütün baro ve kurumların müdahale talepleri reddedildi. Mahkemenin bu kararı bizi üzmüştür ve ayrı bir infial söz konusudur. Bu davada, kamuya mal olmuş davada tam tersi bir karar çıkmasını bekliyorduk. Avukat arkadaş, dava ile ilgili bir karşılaştırma yaptı ne yazık ki. Garipoğlu davasında da babanın konumunu öne sürerek orada da babanın serbest bırakılmış olduğunu, kendilerince her hangi birilerinin olmaması dolayısı ile davayı da örnek göstererek baba hakkında tahliye talebinde bulundu ve reddedildi. Talep etmek bile abesle iştigal."

ADİL BİR YARGILAMA OLDU

Özgecan Aslan’ın amcası Yaşasın Aslan ise, adil bir yargılanma olduğunu belirterek, "Karşı tarafın avukatları babayı sütten çıkmış gibi göstermeye çalıştılar. Neredeyse bir suçu yokmuş, masum gibi göstermeye çalıştılar. İnanıyorum ki, mahkeme buna inanmayacaktır. Avukatlarımız çok iyi temsil ettiler. Ek iddianamenin gündeme gelmesi tabii ki delilleri daha çok güçlendirdi, lehimize bir durum oldu" diye konuştu.

Mersin Özel Çağ Üniversitesi'nde psikoloji bölümünde okuyan Özgecan Aslan'ı öldüren minibüs şoförü Ahmet Suphi Altındöken, babası Necmettin Altındöken ile arkadaşı Fatih Gökçe bugün ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle Tarsus Ağır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanık savunmasını verirken "alnım açık" demesi salonda büyük tepki çekti. Sanık Suphi Altındöken'in savunmasına geçildi. Altındöken kan donduran ifadesinde şunları söyledi:

"Maktül bindi, yorgundum, ben mersin'e gitmeyecektim, 100 TL istedim, patrona yalan söyleyip 30 TL'sini verecektim. O yüzden kimse görmesin diye şehre girmeyip otobana girdim, itiraz edince ilerde U dönüşünden dönecektim, ama maktül çantasından bir şey çıkardı. 'Bayan niye böyle yapıyorsun' deyip arabayı durdurup arkaya yanına gittim. Ben sinirli biriyim, herkes bilir.

Kapıyı açmama rağmen inmedi, yüzümü tırmalamaya başladı. Ben de sinirlenip dövmeye başladım. Kafası demire çarptı, bayılınca panikledim, hastaneye beraber götürmek için diğer sanık Fatih'i çağırdım.

Geldi, dur kardeş önce konuşalım dedi. Issız bi yere gittik. Fatih maktüle bir baktı, sonra arkadaşı Osman'ı arayıp benzin istedi. Buluşmak üzere ayrıldık, ben eve gittim. Babamı aradım, benim eve geçtik, elimi yüzümü temizledim. Fatih geldi, koltukların kanlı başlıklarını topladık. Bunu ilk kez burada söylüyorum. Bir baktım Fatih arabadan kemerini düzelterek iniyordu.

Fatih dedi ki 'öldürmemiz lazım' Ben bıçağı aldım, boğazına sapladım. Hadi gidiyoruz dedik, babam 'nereye' dedi. Fatih 'pikniğe gidiyoruz mangal yakarız' diye espri yaptı. Ben paniktim, Fatih soğukkanlıydı. Fatih bana yüzümü maktülün tırmalayıp, tırmalamadığımı sordu, 'evet' deyince "Kimliğini bırakmışsın sen, elini kes" dedi, kestim ellerini. Önce çuvala koyup gömecektik, sonra Fatih babamdan mazot istedi. Bıçakları temizledi.

Bana 'kız güzelmiş' dedi, 'sen bir şey mi yaptın' dedim. Sus sesini çıkarma yoksa seni ihbar ederim dedi. Ayrı arabalarla yola çıktık, geminin orda onu bekledim, fatih aradı üniversitenin oraya çağırdı. Buluştuk, ben onun aracını takip ettim, bi sürü köyden geçtik, bir yerde durduk. Cesedi indirdim, bana benzini getir dedi, ben öyle bir niyetim olmadıgı için benzin şişesini kasten düşürdüm, yakmayalım dedim, o ısrar etti. Ertesi gün buluştuğumuzda Fatih elini omzuma koydu, "Bak, dün otobüste kıza öyle yaklaştığımı söylersen çoluğunu çocuğunu kaçırırım' dedi."

DAVA KONFERANS SALONUNDA GÖRÜLDÜ

Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesiyle ilgili haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen tutuklu 3 sanığın yargılanmasına Tarsus Adliyesi Konferans Salonunda başlandı.

Gece saatlerinde Tarsus Adliyesine getirilen tutuklu sanıklar Ahmet Suphi Altındöken, babası Necmettin Altındöken ve arkadaşı Fatih Gökçe, Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesince özel oluşturulan konferans salonunda hazır bulundu.

Birçok avukatın yer aldığı duruşmaya, Özgecan Aslan'ın amcası Yaşasın Aslan katıldı.

Davanın görüleceği salona basın mensupları güvenlik kontrolünden geçirilerek alındı. Polis ekipleri, duruşma salonuna girenleri kayıt altına aldı.

ADLİYE BAHÇESİNDE PROTESTO

Öte yandan, adliye bahçesini dolduran grupların, cinayeti protestosu yapıldı.



------------------------------------------------------------------------------

ÜYE HAKİMLER KADIN

Ahmet Suphi Altındöken’in ‘Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme, nitelikli cinsel saldırıya teşebbüs ve cinsel saikle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’, Necmittin Altındöken ile Fatih Gökçe’nin ise ‘Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme’ suçlarından yargılanacağı mahkemenin 2 hakim üyesi kadın. Başkanlığını Ercan Kumhak’ın yaptığı ağır ceza mahkemesinin hakim üyeleri ise Nesibe Çınar ve Fatma Serpil Aydın.

TEK DURUŞMA YAPILACAK

Kamuoyunun bir süre gündemini oluşturan ve hemen her yerde protesto yürüyüşlerinin düzenlendiği Özgecan cinayetiyle ilgili davanın görüleceği Tarsus Adliyesi, dava günü tarihi bir gün yaşayacak. Çok sayıda avukatın müdahil olacağı dava için adliyede polis yoğun güvenlik önlemleri alacak. Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı, adliyeyi diğer davalara kapatma kararı aldı. Güvenlik gerekçesiyle alınan bu karar çevresinde o gün adliyede Özgecan Aslan cinayeti dışında hiçbir davaya bakılmayacak.

İDDİANAMEDEKİ DETAYLAR

Korkunç cinayetle ilgili iddianamede yer alan bir bölümü, ailenin avukatları şöyle açıklamıştı:

“Şüpheli Suphi cinsel saldırı eylemine direnen Özgecan Aslan’ı darp edip, bayılttıktan sonra vakit kaybetmeksizin diğer şüpheliler Necmittin ve Fatih’i araması, şüphelilerin de bu aramaya olumlu cevap verip yanına gitmeleri, Özgecan’ı öldürülüp ortadan kaldırılmasına ilişkin planı birlikte gerçekleştirdikleri, evin önünde arabanın içerisinde henüz ölmemiş olan Özgecan’ın A.Suphi tarafından vahşice öldürülmesine karşı koyacak bir davranışta bulunmadıkları gibi, aksine şüpheli A.Suphi’nin suç işleme kararını güçlendirici söz ve davranışlarda bulundukları, Özgecan’ ı öldürüldüğü aracın başında ve yanında gözcü olarak beklemeleri, yine Özgecan’ın öldürülmesinden sonra yakılarak ortadan kaldırılması ile diğer suç delillerinin ortadan kaldırılması sürecinde suçun işlenmesini kendi aralarında yaptıkları iş bölümüne göre katkı sağlayarak şüphelinin eylemlerinin birbirilerini tamamlayıcı nitelikte olduğu, şüphelilerin öldürme eylemine ilişkin icrai davranışlarının başlaması sonucun meydana gelmesi ve suç delillerinin yok edilmesine ilişkin tüm aşamalarda tüm şüpheliler birlikte hareket ederek, fiil üzerinde ortak hakimiyet kurdukları tüm şüphelilerin irade birliği içerisinde ve yapılan iş bölümü çerçevesindeki eylemlerinin suça yardım düzeyini aştığı ve tüm şüphelilerin öldürme eyleminden müşterek fail olarak sorumlu tutulması gerektiği dosyada toplanan tüm deliller değerlendirildiğinden anlaşılmış olması gerekçeleriyle şüpheliler hakkında kamu davası açılması talep olunmuştur.”

FATİH GÖKÇE'NİN AVUKATINA TEPKİ

Sanıklardan Fatih Gökçe'nin avukatı Nazmi Karataylı'nın baro tarafından atanmayıp Gökçe'nin savunmasını kendi isteğiyle üstlendiği, Suphi Altındöken ile babası Necmittin'in avukatlarının ise Mersin Barosu tarafından yasa gereği atandığı belirlendi.

Duruşmaya ara verilmesi üzerine Tarsus Adliyesi'nin kafeteryasının balkonunda bahçedekileri izleyen sanık avukatı Nazmi Karataylı'yı gören Pir Sultan Abdal Derneği Tarsus Şube Başkanı Cuma Erçe, "Nazmi, defol oradan. Sabahtan beri oradan millete bakarak herkesi tahrik ediyorsun' diyerek tepki gösterdi. Bu tepki üzerine Mersin Barosu Tarsus Temsilcisi avukat Duran Çalışır, Nazmi Karataylı'yı kolundan çekerek içeri aldı.

Bu gelişmenin ardından adliyeden çıkıp bahçeye inen Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen ise, Erçe ve beraberindekilere açıklama yaparak, "Her suçlunun savunma hakkı vardır. İllaki bir avukat onu savunacak. O yüzden tepkinizi avukatlara değil katil zanlılarına göstermenizi rica ediyoruz. Lütfen sakin olun" diye konuştu.

'OLAYI, SOĞUKKANLILIKLA ANLATTI'    

Alpay Antmen, daha sonra gazetecilere duruşmayı değerlendirdi. Antmen, şunları söyledi:

"Yaklaşık 700 civarında avukat Mersin Barosu'nun listesinde yetki belgesi için başvurdular. Bugün de salonda en az 150 avukat ayakta ve oturarak davayı takip ediyorlar. İlk anda kimlik tespitlerinden sonra sanık Suphi'nin sorgusu ve savunmaları yapıldı. Suphi olayı soğukkanlılıkla anlattı. Ağladı ama bunu biraz da iyi niyet indirimi için düşündüğü, kendince bir yol ve yöntem. Ama savunmalardaki verdiği detaylar bunun pek de işe yaramayacağını gösteriyor."

İleri aşamada dava ile ilgili önemli detayların ortaya çıkacağını kaydeden Antmen, "Sanık Fatih Gökçe'nin savunması alınırken daha da açıklığa kavuşacak her şey. Sanık Suphi Altındöken, Fatih'in kendisini suça yoğunluklu olarak azmettirdiğini, hatta belki de bir cinsel saldırıda bulunmuş olabileceğini ya da buna yeltendiğini söyleyecek ifadelerde de bulundu. Yani dava daha önemli bir boyut kazanacak" diye konuştu.

ATICI, DURUŞMADAN FOTOĞRAF PAYLAŞTI

Duruşmayı takip edenler arasında CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da yer aldı. Duruşma süresince attığı tweetler ile salondaki gelişmeleri paylaştı. Atıcı, "Özgecan'ın katili şimdi de Özgecan'ı nasıl yaktığını anlatıyor. Kanımız dondu" tweeti ile de Suphi Altındöken'in askerler arasında ifade verirken çektiği bir fotoğrafı paylaştı.

TWİTTER'DA İKİNCİ SIRADA

Özgecan Aslan'ın Tarsus 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın görülmeye başlamasının ardından Twitter kullanıcıları #ÖzgecanAslan hashtagı ile tweet atmaya başladı. Saat 14.00 itibariyle Twitter'den 22 bin 458 kullanıcı #ÖzgecanAslan hashtagı ile 37 bin 110 tweet attı. Bu rakam, gün içinde dünyada en çok tweet atılan 2'inci, Türkiye'de ise birinci konu oldu.

POLİS, ETTEN DUVAR ÖRDÜ

Öte yandan adliye bahçesinde KADEM ile diğer sivil toplum örgütlerinin birbirlerine laf atması devam ediyor. Zaman zaman da tartışmaların yaşanması üzerine polis, KADEM ile diğer sivil toplum örgütleri arasında polis etten duvar oluşturuldu.