Kamil ELİBOL / ANKARA

Saçı, KPSS sorularının kendisine gönderildikten sonra ''Hediyeyi aldın mı?'' diye telefon açıldığını söyledi. Polisin ifade sırasında Saçı'ya soru yöneltirken, ''Fethullah Gülen liderliğinde suç işlemek amacıyla kurulan örgüt” tanımını kullanması dikkat çekti.

Operasyondan önce yurt dışına kaçan üç zanlının, 2010’daki sınav öncesi internetten Pensilvanya-Ohio hattında 107 IP adresi ile görüntülü görüşme yaptığı da belirlendi. Üç şüphelinin ABD ile yaptıkları görüşmeler cemaat bağlantısını gündeme getirdi.

GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞME

TÜBİTAK’ın 29 Aralık 2014’de verdiği raporda, Baki Saçı’ya ait bilgisayar hard diskindeki SRLX9FET.doc isimli dosya kurtarıldı. Bilgisayarın iletişimde bulunduğu başka bilgisayarların IP numaralarını içerdiği 107 IP adresinin olduğu ve adreslerin ABD’de Pensilvania-Ohio arasında gözüktüğü saptandı. Firardaki üç ismin, ABD’deki 107 IP adresi ile Skype ve Messenger gibi programlar üzerinden görüntülü görüşme yaptıkları tahmin ediliyor.

İŞTE O İFADE

SÖZCÜ, soruşturmanın kilit ismi olan ve etkin pişmanlıktan faydalanmak isteyen öğretmen Baki Saçı’nın emniyet ifadesine ulaştı. İlk ifadesinde gelen soruları S.M.İ.’nin labtobunda baktığını belirten Saçı ifadesinde, “B.K.’nin hediye diye gönderdiği dosyayı flash belleğe yükleyip evimdeki bilgisayarımdan açtım” dedi.

''SORULARI CEMAAT VERDİ''

Saçı, sınav sorularının kendisine mail yoluyla cemaatten geldiğini belirtti. Polis ise Saçı’ya ‘’Sınav soruları cemaatten mail yoluyla geldi derken hangi cemaatten bahsetmektesiniz?” sorusunu yöneltti. Saçı da şöyle dedi:

“Soruları mail olarak gönderen Berat K., Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’nde çalışır. Bu derneğin de Fethullah Gülen cemaatine yakın bir dernek olduğunu bilmekteyim. Sormuş olduğunuz cemaat konusu da Fethullah Gülen cemaatidir”
Üniversitede okurken Fethullah Gülen cemaatine ait evlerde mecburiyetten kaldığını iddia eden Saçı’nın, iptal edilen 2010 KPSS Eğitim Bilimleri sınavında 116.500 net yapan Adem Ç.’nin kullandığı cep telefonu ile 4 kez irtibatı olduğu da anlaşıldı. Saçı, Adem Ç.’nin de Fethullah Gülen’in cemaatinin evlerinde kalan kişiler arasında olduğunu söyledi.