ABD’nin saygın okullarından Yale’de görev yapan Günel, beyin kanseri tedavisinde çığır açacak bir buluşa imza attı.Türk profesör, iyi huylu tümörlerin kansere dönüşmesine yol açan mekanizmayı keşfetti



Murat Günel eşi Jennifer ve oğlu Aydın

Profesör Aziz Sancar’ın Nobel Kimya Ödülü’nü almasının ardından bir Türk bilim insanı daha Türkiye’nin göğsünü kabarttı. Çalışmalarını ABD’nin önde gelen okullarından Yale Üniversitesi’nde sürdüren Profesör Murat Günel ve ekibi, beyin kanseri tedavisinde dünyada çığır açacak bir çalışmaya imza attı. Yale Üniversitesi Beyin Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Günel, Türkiye ve Almanya’dan bilim adamları ile işbirliği içinde yaptığı çalışmada, beyin kanserlerinin iyi huylu tümörlerden genetik olarak kansere dönüşmesine neden olan mekanizmaları keşfetti. Günel’in konuyla ilgili bilimsel çalışması, pazartesi günü bilim dünyasının önde gelen yayın organlarından Nature Genetics’te yayınlandı.

NASIL ÇIKTIĞINI BULDUK

Günel, “Kanser tedavilerinde en önemli gelişme, kanserin niye olduğunu, nasıl ortaya çıktığını anlayabilmek. Beyin tümörleri bazen iyi huylu olarak başlayabiliyor. İyi huylu olduğu halde, bazen 10 sene, bazen 20 sene sonrasında, uzun sürelerden sonra habis hale dönüşüp maalesef bir sene içinde hayatın kaybına yol açıyor. İki tümör dokusunu da, iyi huyluyu da, kötü huyluyu da alıp, bunların şifresini okuyarak farklılıkları belirledik. Bize bu kanserin nasıl ortaya çıktığını gösterdi” dedi.
KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ
İyi huylu tümörlerin kansere dönüşebildiğinin bilindiğini ancak şimdiye kadar bunu engelleyecek bir yöntem olmadığını belirten Günel, “Ameliyatla çıkarılabildiği kadar çıkarılıyordu. Söz konusu beyin olduğu için çoğu tümör tam olarak çıkarılamıyor. Geri kalan tümörün de her zaman kansere dönüşebileceğini biliyorduk. Ama ne zaman dönüşeceğini bilmiyorduk, nasıl dönüştüğünü bilmiyorduk. Şu anda, bu çalışmayla nasıl bunların kanser haline geldiğini anladığımız için, bunları tedavi etme konusunda en azından bir ışık doğdu” dedi.
Günel, bugüne kadar iyi huylu beyin tümörlerinin, nasıl kansere düştüklerine ilişkin tamamlanmamış bir resim olduğunu belirterek, “Bizim yaptığımız çalışmayla bu resim tamamlanmış oluyor. Kişiye özgü tedavi geliştirilmesininın de yolu açıldı” dedi. (DHA)

Stajyer girdi, bölüm başkanı oldu
1967’de Ankara’da doğan Murat Günel, Kadıköy Anadolu Lisesi ve İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra 1991’de stajyer olarak Yale Üniversitesi’ne girdi. O günden sonra okulun Beyin Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı’na kadar yükseldi. ABD’nin Chicago kentinde Nortwestern Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Bölümü Anabilim Başkanı Prof. Dr. Serdar Bulun ile birlikte ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilen iki Türk bilim adamından biri oldu. Amerikan Sağlık Bakanlığı’ndan büyük araştırma ödülünü kazandı.