Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

Bingöl Üniversitesi Rektörü Gıyaseddin Baydaş’ın oğlu Mahmut Baydaş’ın, sadece 1 gün SGK’lı gösterilip üniversiteye öğretim üyesi olarak alındığı ortaya çıktı. Bingöl’ü karıştıran olayla ilgili olarak Sözcü’ye konuşan baba Rektör Baydaş, “Evet, itirazım yok. Oğlum sıfırdan işe alındı ama mevzuata aykırı bir durum yok” dedi. Skandal, HDP Grup Başkanvekili Bingöl Milletvekili İdris Baluken tarafından araştırma önergesi yapıldı.

SGK’SI SABAH BAŞLADI AKŞAMA BİTTİ: Rektör Gıyaseddin Baydaş’ın işletmeci oğlu Mahmut Baydaş, Sözcü’nün ele geçirdiği SGK verilerine göre 29 Nisan 2008 sabahı girdiği işten aynı günün akşamı ayrıldı. Böylece tek gün sigortalı olarak kayıtlara geçti. Bu tek günün karşılığında ise 20 lira 28 kuruş gelir elde etti.

KISA ZAMANDA ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE TERFİ ETTİ: Baydaş, işe girerken bu bildirimi de beraberinde verdi ve “araştırma görevlisi” kadrosuyla üniversitede göreve başladı. Daha sonra “Öğretim Üyeliği”ne terfi eden Baydaş’ın kadrosu da Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda yer aldı.

REKTÖR ‘EVET, OĞLUMU SIFIRDAN ALDIM’: Sözcü’nün konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Gıyaseddin Baydaş, yaptığı tasarrufla ilgili ilginç bir savunmada bulundu. “Evet, oğlum sıfırdan alındı” diyen Baydaş, “Ama her şey mevzuata uygun. YÖK de, Sayıştay da denetim yaptı ama bir şey bulamadı” dedi. Prof Baydaş, “Bazı meslek grupları için çalıştığı yere ait sertifika belgesi, o çalıştığı yere ait Maliye’ye kesilen gider makbuzu ve vergi kesinti belgesi yetiyor. Oğlum Mahmut da bir şirkette 2 yıl çalıştığını beyan etti. İstenen diğer belgeleri de getirdi. Her şey mevzuata uygun yani” diye konuştu.

“SIRF ÜNİVERSİTE KALKINSIN DİYE YAPTIM”: Rektör baba, Sözcü’nün, “Etik olarak doğru mu?” şeklindeki sorusunu yanıtlarken başka itiraflarda da bulundu ve işe aldırdığı diğer akrabalarıyla ilgili de konuştu. Baydaş, şunları söyledi:

“2008’de ben göreve başladığımda çok sıkıntılı bir üniversiteydi burası. Profesör olan kardeşimi (Burhanettin Baydaş), 100. Yıl Üniversitesi’nden zorla getirttim. Diğer yakınım Abdulvahap Baydaş’ı Kırıkkale Üniversitesi’nden zorla getirdim. Onlara ‘gelin, bu üniversiteyi el birliğiyle kalkındıralım’ dedim. Onlar da zorla da olsa kabul ettiler.”