Veli TOPRAK / ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilk açıkladı metinde Alevilerle ilgili hiçbir unsur yer almıyordu. Güncellenen yeni metinde, “Cemevleri, eğitim sisteminde sağlıklı bilgilendirme, üniversitelerde araştırma ve uygulama merkezleri oluşturma gibi çeşitli konularda alevi kanaat önderleri ile diyalog içinde demokratik uzlaşı temelinde gerekli adımları atacağız” ifadesine yer verildi.

ROMANLAR DA GİRDİ

Geçen hafta Romanlarla bir araya gelen Davutoğlu, değiştirilen beyannameye Romanlarla ilgili şu bölümü eklettirdi:

İşte yolda düşen AKP'nin çözüm süreci

İşte yolda düşen AKP'nin çözüm süreci


“Önümüzdeki dönemde de, başta istihdam, iskan ve eğitim sorunları olmak üzere Roman vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne hız vererek her türlü ayrımcılık zeminini ortadan kaldıracağız. Roman vatandaşlarımızın Cumhuriyet tarihi boyunca biriken toplumsal sorunlarını çözmek için çalıştaylar düzenledik. Yeni İskân Kanunu ile Romanlara yönelik ayrımcı hükümleri ortadan kaldırdık. İktidarımızın atmış olduğu adımlardan cesaretle yola çıkan Roman vatandaşlarımızın kurduğu dernek ve federasyonların sayısında büyük bir artış yaşandı.”

ÇÖZÜM ESENLİK PROJESİ

Unutulan çözüm süreci 4 sayfa olarak beyannameye girdi. Temel hak ve hürriyetler bölümünde ‘Neler yaptık-neler yapacağız’ başlığı altında çözüm süreci uzun uzun anlatıldı. Süreci ilk başlatan kişinin Erdoğan olduğunu vurgu yapıldı. Çözüm süreci için ‘milletimizin esenlik projesidir’ denilerek, şu ifadeler kullanıldı.

“Çözüm Süreci, yüzüncü yılını idrak ettiğimiz, I. Dünya Savaşı’ndaki ve Balkan Harbi’ndeki acılarımızın bir daha yaşanmamasının teminatıdır. Çözüm Süreci, Türkiye’nin normalleşmesinin yol haritasıdır. AKP olarak, 7 Haziran’dan sonra da ülkede birlik ve kardeşliği tesis etmeyi amaçlayan ve dönemsel bir mesele olarak bakmadığımız Çözüm Sürecini kararlıkla sürdüreceğiz. Demokratik hak ve özgürlüklerin korunmasını yeni anayasa ile güvence altına alacağız. Özgürlükleri geliştirmeye ve genişletmeye devam edeceğiz.”