Ali Ekber ERTÜRK/ANKARA

Sabah ve A Haber, YSK’nın, seçim ihlali nedeniyle A Haber’e verdiği cezalardan dolayı RTÜK ve YSK’yı hedef yaptı ve manşetlerle kurumu yerden yere vurdu.

Bunun üzerine RTÜK, bir tekzip metni hazırladı. Bu metin, eleştirilerin hedefinde yeralan eski Başkan Davut Dursun ile Kurul üyelerine ve Basın Müşavirliği’ne de gönderildi. Ancak Dursun, kendisini yerden yere vuran haberlere karşı hazırlanan açıklama metnini kamuoyuna duyurmaktan kaçındı.

Hazırlanan metinde, A Haber’in eleştirilerinde haksız olduğu, seçim dönemindeki yayınlarında açıkça ihlalde bulunduğu örnekleriyle anlatılıyor.

İşte, sümenaltı edilen o metinden çarpıcı bölümler:
Şahidi Metiner: 18.06.42’de AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner’e görüşünü almak üzere soru yöneltileceği esnada sunucu şu sözlerle kendilerine haksız yere ceza kesildiğini savunmuştur: “…Aslında biz tarafsızlığımızı ortaya koyduk. Bütün siyasi parti liderlerine, siyasi parti üyelerine gelip burada konuşabileceklerini açıkladık fakat, gelmediler. Peki bunun ceremesini biz, biz mi çekeceğiz? Siz bunu, bu cezayı nasıl değerlendiriyorsunuz?”

Açıkça taraf tuttu: İfadeler incelendiğinde yalnızca A Haber’in söyleşi programlarına ceza kesildiği ve A Haber kadar ceza alan başka bir yayın kuruluşu olmadığı iddia edilmektedir. Oysaki A Haber’e YSK tarafından uygulanan müeyyidelere bakıldığında AK Parti’nin canlı mitinglerine orantısız bir şekilde yer verilirken diğer partilere yer verilmediği görülmektedir.

Başbakan yayını da ihlaldi: Son olarak Başbakanla yapılan özel röportajlara haksız yere ceza kesildiğini savunan yayın kuruluşu yetkililerinin seçim döneminde Başbakan’ın aynı zamanda seçim yarışının bir aktörü olduğu gerçeğini görmezden geldikleri müşahede edilmiştir. A Haber’in “TV Tarihinin En Büyük Yayın Cezası” olarak niteledikleri bu haber bülteni yayınıyla gerçeklik ve doğruluk ilkelerine aykırı bir yayın yaptığı da değerlendirilmiştir.