FOTO:DHA


Başbakan Ahmet Davutoğlu, sınır ihlali yaptığı için düşürülen uçaktaki ölen Rus pilotun cenazesinin Türkiye'ye getirildiğini açıkladı. Davutoğlu "Hayatını kaybeden Rus pilot tarafımıza teslim alındı. Rusya'ya iade edilecek" dedi. Davutoğlu'nun açıklamasından saatler sonra pilotun cenazesi ülkesine gönderildi.



 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel'e hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.Sınır ihlali sebebiyle düşürülen Rus uçağının ölen pilotunun cenazesinin Türkiye'ye teslim edildiğini dile getiren Davutoğlu, cenazenin Rusya'ya teslim edileceğini açıkladı.

Davutoğlu ""Hava sahası ihlali sırasında hayatını kaybeden Rus pilot, dün gece geç saat itibariyle 01.45 itibariyle sınırımızda tarafımıza teslim edildi. Kendi dini geleneği açısında da dini cenaze töreni yapıldı. Biraz sonra, Rusya'nın talebi üzerine yaptığımız girişimler sonucu Türkiye'ye teslim edilen cenaze Rusya'ya teslim edilecek. Bu hava sahası ihlali, Türkiye'nin sadece ve sadece kendi hava sahasını korumak için yaptığı bir eylemdir. Burada kasıt ve hedef Rusya Federasyonu değildir. O esnada hangi uçak olsaydı aynı tavır sergilenirdi. Defalarca yapılan uyarılar göz önüne alınmış olsaydı bu yaşanmazdı. Sorumluluğu Türkiye tarafına atma çabaları hem uluslararası hukuk açısından geçersiz, gayri meşrudur. Hem de Türkiye ile Rusya arasındaki yakın dostluk ve komşuluk bağları aşısından da doğru değildir. Eğer bir sorumluluk aranacaksa, Türkiye hava sahasını daha öncede defalarca ihlal eden tarafta öncelikle bunun kendisini sorgulaması icap eder. Rusya'dan gelen açıklamalar komşuluk bağlamında kabul edilebilecek açıklamalar değildir. Türkiye Rusya ilişkileri karşılıklı çıkar ilişkilerine bağlı bir yapıdadır. Türkiye, Rusya'dan tek taraflı ekonomik çıkar elde ediyor değil. Ortak çıkarlar ve komşuluk ilişkilerimiz var. Rusya yetkililerinin tüm bunları göz önüne alarak soğuk kanlı bir şekilde olayı bütünüyle ele alan bir tutum sergilemesini beklemek en doğal hakkımız." diye konuştu.

ÜLKESİNE GÖNDERİLDİ


Sınırı ihlal ettiği gerekçesiyle Türk F-16'ları tarafından vurularak düşürülen Rus savaş uçağının pilotu Rumyantsev Sergei Aleksandroviç'in cenazesi Türkmenler'den alınarak önce Hatay'a ardından Ankara’ya getirildi. Rus pilotun Hatay’dan tören mangası ile uğurlanması dikkat çekti. Pilotun cenazesi Ankara'dan da ülkesine gönderildi.


RUSYA'YA MESAJ VERDİ


Rumyantsev Sergei Aleksandroviç'in cenazesi gece saat 01.45’de sınırda Türkmenler tarafından Türk yetkililere teslim edildi. Cenaze daha sonra buradan alınıp, Hatay'daki bir hastaneye getirildi. Cenazenin morga konulmasının ardından dini tören yapıldı ve hastaneye papazlar çağrıldı.

Duaların ardından, Rumyantsev Sergei Aleksandroviç'in cenazesi saat 13.30'da Hatay Havalimanı'ndan Türk Hava Kuvvetleri'ne ait askeri bir kargo uçağıyla Ankara'ya gönderildi. Askeri tören mangası da Hatay Havalimanı'nda hazır bulundu. Rus pilot olaydan sonra paraşütle atlamış ancak Esat karşıtı güçler tarafından havada vurulmuştu.