Özlem GÜVEMLİ

Çanakkale’de kurulacak 11’inci termik santral için de ÇED onayı çıktı. Santrallerin Rus kömürüyle çalışması planlandı. Uçak krizi yüzünden ithalatın kesileceği, üretimin duracağı endişesi başladı. Çevreciler, “Böylece doğa kurtulur” dedi.

Biga'da termik santral istemeyen yöre halkı, seslerini duyurmak için eylem yapıyor.


VATANDAŞ SANTRAL İSTEMİYOR AMA KİMSE DİNLEMİYOR

Doğal güzellikleriyle dikkat çeken Çanakkale Karabiga adeta termik santrale kurban ediliyor. Bölgede 6,6 kilometre mesafede 4 termik santral planlanıyor. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar ise seslerini duyurmak için eylem yapıyor. Yöre halkı, yetkililere ve hükümete, “Bizi, çocuklarımızı, torunlarımızı kanser yapacaksınız. Siz çekip gideceksiniz biz küllerle kalacağız. Biz beldemizde termik istemiyoruz” diye haykırıyor. 

Çanakkale’nin cennet koyları, termik santrallerle yok olma tehlikesi altında!.. Bölgede yapılması planlanan 11 termik santralde son aşamaya gelindi. Devlete ait ormanlık alana inşa edilecek ve 2 üniteden oluşan Biga Termik Santrali geçtiğimiz günlerde ÇED onayını aldı. Faaliyete geçen ve yapımı planlananlarla birlikte sayısı 11’i bulan Karabiga’daki termik santraller, bölgenin doğasını yok edeceği gibi yeni krizin de kapısını aralıyor.

ÇED RAPORUNA DA GİRDİ


Biga Enerji Elektrik Üretim A.Ş tarafından 953 bin 197 metrekarelik alanda kurulacak Biga Termik Enerji Santrali (TES) projesinde olduğu gibi yarımadada planlanan tüm termik santrallerde deniz yolu ile ithal edilecek kömürün kullanılması planlanıyor. ÇED onayı alan Biga Termik Santrali için hazırlanan raporda da “Kömürün temin edileceği ülkeler ve bölgelerin Rusya başta olmak üzere, Kolombiya/Güney Amerika, Güney Afrika vb. olması öngörülmektedir” ifadesi yer alıyor.

DİĞER SANTRALLERİ ETKİLER


Kömürün yurtdışı pazarından Çanakkale kıyılarına deniz yolundan gemilerle getirilmesi öngörülüyor. Çanakkale’nin eşsiz doğasını yok edecek termik santralin, ÇED raporunda ön görülemeyen Rusya krizinden etkileneceği ortada. Bölgede planlanan termik santrallerin hepsinin ithal kömür ile çalışacağı göz önüne alındığında benzer bir durumun diğer santralleri de etkileyeceği düşünülüyor.

HİÇBİR İMAR PLANI YOK


Rusya krizinin etkileyeceği santraller Biga Yarımadası’nın havasını, denizini, doğasını yok edecek olması nedeniyle de uzun süredir bölge halkının ve çevrecilerin tepkisini çekiyor. Alanda hiçbir imar planı ve jeolojik-jeoteknik etüd raporları bulunmuyor. Santral için hazırlanan ve onaylanan ÇED raporunda yer alan bilgilere göre Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (ICUN) Kırmızı Listesi’nde bulunan Mavraki, Palamut, Çırçır, Lapin, Tirsi, Mersin Balığı, Vatoz, Kedi Köpekbalığı, inşaatın yapılacağı koyda yaşıyor.

16.YÜZYIL’DA BATAN GEMİ


ÇED süreci kapsamında Bodrum Sualtı Arkeoloji Müze Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede de denizde arkeolojik buluntular tespit edildi. Arkeolojik buluntuların; 16. Yüzyıl’da batan bir Osmanlı gemisine ait olduğu anlaşıldı.



 

Santral işte bu ormana yapılacak

Kendi şirketine ÇED olumlu raporu vermiş


Projenin tepki çeken bir başka boyutu da santral ve ÇED dosyasını hazırlayan şirket arasındaki bağ. Santral, Selahittin Hacıömeroğlu’nun yönetim kurulu başkanı olduğu Biga Enerji Elektrik Üretim A.Ş’ye ait. Hacıömeroğlu, kendi santrali de dahil yarımadada planlanan birçok santralin ÇED dosyasını hazırlayan Çınar Mühendislik’in de sahibi.

1.6 MİLYAR DOLAR YATIRIM


BOTAŞ’taki yolsuzluk iddiaları üzerine açılan davada da tutuklu olarak yargılandıktan sonra serbest bırakılan Selahittin Hacıömeroğlu, bağımsız bir şirket tarafından hazırlanması gereken ÇED Dosyası’nı kendi şirketine hazırlatarak başka bir hukuksuzluğa imza atmış durumda.
Termik santral proje etki alanı içerisinde Değirmencik, Bekirli, Cenal, Karaburun 1-2, Kirazlıdere 1-2, Ağan, Kocadalyan olmak üzere 9 termik santral bulunuyor. 2 üniteden oluşacak Biga Termik Santrali ile rakam 11’e çıkacak. Yatırım tutarı 1.6 milyar dolar. Yatırımın 480 milyon doları öz kaynaklardan, 1 milyar 120 milyon dolarlık kısımı da kredi kaynaklarından sağlanacak.



 

42 bin ağaç kesilip  santral kuruluyor


Balıkçılık, tarım ve hayvancılıkla geçinen Karabiga’da yoğunlaşan santraller büyük tepki topluyor. Santrallere en son eklenen 770 megawattlık 2 üniteden oluşan Biga Termik Santrali, Çevre Düzeni Planı’nda “orman alanı” olarak ilan edilen 953 bin metrekarelik alanda kurulacak. Santral için yaklaşık 42 bin ağacın kesileceği tahmin ediliyor.