Sınırımızı ihlal ettiği için düşürülen Rus uçağı sonrası gerilen Rusya-Türkiye ilişkileri her alanda kendini gösteriyor. Rus polisleri Moskova’dan ülkeye girmeye çalışan Türkleri, “Erdoğan’a selam söyleyin!” diyerek Türkiye’ye geri gönderiyor. Havalimanında çok sıkıntı yaşadıklarını anlatan Türkler, pantolonlarına kadar çıkarttırdıklarını, valizlerini yerlere döktüklerini anlattı.

Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'ya gitmek isteyen Türkler, bugün de ülkeye sokulmadı. Saatlerce havalimanında aç susuz durduklarını aktaran Türkler, tecrit odalarında bekletildiklerini anlattı.

Yaklaşık 20 yıldır Rusya’da yaşayan Aydın Tali, Rus polisiyle diyaloğunu şöyle anlattı: “Ben Kürt vatandaşıyım. Burada 20 senedir burada yaşıyorum, çalışıyorum. Vizelerim var. Oradaki polis, ‘Sen Türk vatandaşısın git orada Erdoğan’a selam söyleyin’ dedi. Erdoğan’la bir işimiz yok dedim. Bizi 15 kişi içeri attılar ne yemek ne su hiçbir şey verilmedi.”

FOTO:Cihan

"ÇANTADAN BİLGİSAYAR, KAMERA LENSLERİNİ ALMIŞLAR'


Turist olarak dün Moskova’ya giden Ramazan Güdümen de, ülkeye alınmadıklarını söyledi. Kendilerini havalimanında 24 saat gözaltında tuttuklarını ifade eden Güdümen, “Biz pasaporttan geçemedik valizlerimiz geçti. Valizlerimizi sorduğumuzda size gelecek İstanbul’dan alacaksınız dediler. Valizlerde bilgisayar, kameranın lensleri vardı. Hiçbir şey yok.” dedi.

"OLAYLARIN ESİRİ OLARAK BULUNDUK"


Cemil Özdemir ise, 20 saate yakındır esir hayatı yaşadıklarını dile getirdi. Misafir olarak gittiklerini tüm evraklarının tamamlanmasına rağmen alınmadıklarını aktaran Özdemir, “Kaçak gitmedik. Vize alanlarda vardı. Misafir olarak değil de son olayların esiri olarak bulunduk. Bizim bulunduğumuz grup 15 kişilikti içeride başka gruplarda vardı. Bizi 5,5 saatlik beklemeden sonra tecrit odalarına aldılar. Kadınlar erkekler ayrı ayrı. Yaklaşık 14 saat yemek yemedik. Sonunda konsolosluktan gelen arkadaşların getirdiği yiyecekleri yedik. Yaklaşık 10 saat su yoktu, çeşme sularını içirmeye çalıştılar içmedik. Olay çıkarmadık. Sürekli tahrik ediyorlardı, ülkeye küfür ediyorlardı biz sakin kaldık.” diye konuştu.

FOTO:Cihan

"PANTOLONLARIMIZA KADAR ÇIKARTIP ARADILAR"


Turist olarak giden Ergün Tokuşlu, ise bir haftadır Rusya’da bulunduğunu aktardı. İlk sokaklarda rahat dolaştığını anlatan Tokuşlu sözlerini şöyle tamamladı: “Bizi ‘bu ülkeye elinizi kolunuzu sallayarak giremezsiniz’ diye geri göndermek için zorla bilet aldırdılar. Moskova’ya döndük. Gelirken yolda pantolonlarımıza kadar çıkarttırdılar. Valizleri yerlere döktüler. Moskova havalimanında oldu hepsi. Hâlâ Türklere orada dünya kadar sıkıntı yaşatılıyor.” (Cihan)