Aytunç ERKİN / İSTANBUL

TSK, Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Suriye içindeki Süleyman Şah Saygı Karakolu’na 21 Şubat gecesi ‘yıldırım operasyonu’ gerçekleştirmişti. 9 saat süren operasyonla Süleyman Şah’ın naaşı ile karakoldaki 38 askerimiz tahliye edilmişti. 1 askerimiz şehit olmuştu. 

Süleyman Şah Operasyonu’nun son davasında dönüş yolunda kaza sonucu şehit düşen Başçavuş Halit Avcı’nın avukatı Mehmet Akkuş reddi hakim talebinde bulundu. Akkuş, “Tanklara kılavuzluk yapan YPG terör unsurlarına ait aracın tank bölüğünün hızını ayarladığını” iddia etti

Suriye’deki tek Türkiye toprağı olarak anılan Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun yer değiştirme operasyonu geçen 21 Şubat günü yapıldı. Operasyon tamamlandıktan sonra dönüş yolunda bir kaza meydana geldi. Kazada, fotoğraf ve video çekimi yapan Muhabere Başçavuş Halit Avcı hayatını kaybetti. Avcı’nın ölümü ile ilgili soruşturma Diyarbakır’da bulunan 7’nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından yapıldı. Soruşturmada 2 asker şüpheli olarak yer aldı.



Şehit Halit Avcı

AVUKAT, REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNDU

Yaşanan kazada şehit olan Halit Avcı’nın ailesinin avukatı Mehmet Erkan Akkuş, 17 Haziran’da Diyarbakır’da görülen davaya ilişkin reddi-hakim talebinde bulundu. Akkuş şunları kaydetti: “Tanık ifadelerinden, personel bilgilendirme yapılmadığı, tank içine binen telsizli Türkçe bilmeyen şahsın kim olduğunun bölük komutanına dahi söylenmediği, tanklara kılavuzluk yapan YPG terör unsurlarına ait aracın tank bölüğünün hızını ayarladığı anlaşılmıştır. Bu görevlendirme emrini veren, planı hazırlayan ve uygulayan kişilerin rütbe ve mevkisi gereği görevli mahkeme Genelkurmay Askeri Mahkemesi‘dir.”

TANK ŞOFÖRÜ ER: TELSİZDEN YPG ANONSU YAPILDI

17 Haziran’daki duruşmada Şah Fırat Operasyonu’nda PKK’nın Suriye kolu PYD’nin askeri kolu YPG’yle ilgili tankın şoförü Piyade Er M.B.’nin avukat Mehmet Akkuş’u doğruladı. Er M.B. şunları kaydetti: “Halit başçavuşun kendi isteğiyle mi yoksa Ali binbaşının emri üzerine mi çekim yapıp yapmadığını bilmiyorum. Karşı taraftan sivil araçlar gelmiyordu. Ben geldiklerini görmedim. Sadece bir uzman çavuş, telsizden PYD’ye ait doçka yüklü bir aracın geldiğini anons etmişti.”



Davutoğlu 21 Şubat gecesi Genelkurmay karargahında Org. Özel’le operasyonu yönetmişti. 

Çifte yalanlama gelmişti


Genelkurmay Karargahı’nda 21 Şubat gecesi Şah Fırat operasyonuyla bilgi veren Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bölgeyi kontrol altında tutan PKK’nın Suriye kolu PYD’ye bilgi verilip verilmediği soruldu. Davutoğlu, “Operasyon kararı, hukuk kuralları çerçevesinde Ankara’da alındı. Hiçbir merciden ne izin ne yardım talep edilmiştir” dedi. Türk Silahlı Kuvvetleri de 23 Mart’ta teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın Nevruz mektubundaki ‘Eşme ruhu’ ifadesi ile ‘Süleyman Şah Türbesi’nin Eşme Bölgesi’ne taşınması operasyonu esnasında TSK’nın PYD-PKK ile işbirliği yaptığı”nı iddia ettiğine yönelik değerlendirme-yorumlarını sert bir dille yalanlamıştı.