Beştepe’deki Saray’da çalışan bir personelin anlatımlarına göre, danışmanlar ile çalışanların kullandıkları kapılar, yemekhaneler ve otoparklar ayrı. Çalışanlar günde altı kez X-RAY’den geçiyor ve Saray içinde polisler sürekli kimlik soruyor.

Taraf Gazetesi’nden Hüseyin Özay’ın haberine göre, halen Saray’da İnsan Kaynakları Bölümü’nde memur olarak çalışan E.A., Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın kamuoyunda bilindiğinin aksine 1100 odalı değil 2 bin odasının bulunduğunu bildirdi. E.A., Saray’da şu anda 3 bin personelin görev yaptığını ve her gün bir çok kişinin işe alındığını kaydetti. Saray çalışanı, “Danışmanlara VIP yemekhanede özel mönüler hazırlanırken bizlere de tabldot usulü yemek servis ediliyor” siteminde bulundu.

E.A.’nın gözenden Saray’daki bir günün öyküsü şöyle:

OTOPARKTAN OFİSE 15 DAKİKA

Saray’a ulaşım ve güvenlik prosedürlerinden bahsedeyim. Saray’ın bulunduğu konum itibariyle toplu taşıma araçlarından faydalanma imkanı neredeyse hiç olmadığından, personel servisi güzergahlarından birinde de ikamet etmiyorsanız vay halinize! Ya kendi arabanızı kullanacaksınız, ya da aracınız yoksa taksi ile gidip geleceksiniz. Saray kampüs alanının biri Makam’a ait olmak üzere 4 kapısı olmakla birlikte orta ve alt düzey personel olarak Saray’a girebileceğiniz tek kapı: O da 1 no’lu kapı. İşe aracınızla geliyorsanız istisnasız her gün araç altı ve bagaj kontrolünden geçerseniz. Araç giriş kartınız veya tanıtma çipiniz olması bir şeyi değiştirmez. Aracınız LPG’li ise kesinlikle kapalı garajdan yararlanamaz ve 1 no’lu kapının sağından veya solundan ayrılmış alanlara aracınızı park edersiniz. Bu park alanından her gün çalışma ofisiniz Ana ve Güney Bina’da ise 8-10 dakika, Kuzey Bina’da ise 12-15 dakika tabana kuvvet yürürsünüz.

GÜNDE 6 KEZ X-RAY’DEN GEÇİYORUZ

Personel olarak çalışma ofisine girmek için her gün 2 X-Ray ve 2 turnikeden geçer, mutlak surette kimlik ibraz edersiniz. Ofisinize doğru yürürken her 50-100 metrede bir karşınıza çıkan takım elbiseli polis arkadaşların “Kimliğinizi gösterir misiniz?” sorusu ile karşılaşabilirsiniz, bundan da gocunmamanız gerekir. Öğlen yemeğine gitmek için 2 defa ve akşam mesai bitiminden 2 defa daha X-Ray’den geçmek zorunda olduğumuzu ekleyelim. Vücudumuzun tüm radyasyon ihtiyacını bu şekilde günde en az 6 defa X-Ray’den geçerek karşılamış oluruz.

1.150 DEĞİL, EN AZ 2 BİN ODA VAR

Biraz da hizmet binalarının donanımından bahsedeyim. Cumhurbaşkanımız 1,150 odalı derken mütevazi davrandı. Güney ve Kuzey binalar simetrik olup, dörder kat çalışma ofislerine ayrılmıştır. Her bir katta değişik ebatlarda en az 180 oda vardır. Sırf bu iki binada toplam 1.500-1.600 oda mevcuttur. Ana bina, Koruma Başkanlığına tahsisli iki hizmet binası, misafirler ve sosyal tesisler için yapılan binaları da dikkate aldığınızda oda sayısı 2.000’den az değildir.

66 TOPLANTI SALONUNUN 13-15 KULLANIMA HAZIR

Bakanlıkların fonksiyonlarına paralel yeni 10 civarında birim kurulmuş ve buralara da personel atanmış olmasına rağmen, yüzlerce oda atıl durumda olup, rezerv oda adıyla boş tutulmaktadır. Kuzey ve Güney binalarda her biri 30 kişilik 66 tane toplantı salonu vardır israf olmasın diye bunların yalnız 13-15’i kullanıma hazır hale getirilmiştir.

ELEKTRİK GİDERİ 1.2 MİLYON LİRA

Kampüsteki tüm binaların ısıtma ve soğutması, uçak hangarı şeklinde ve 9-10 katlı bir bina boyutlarından bir merkezden yapılmaktadır. Bu merkez, Türkiye çapında elektriklerin kesildiği 31 Mart günü kesintiden yalnızca 8-10 saniye sonra komple devreye girerek kalitesini göstermiştir. Ancak, aylık 1.2 milyon TL elektrik tüketiminin yapıldığı Saray kompleksinin ortalama doğalgaz ihtiyacının da aylık en az 5 milyon TL olduğunu tahmin ediyorum.”

ŞU AN 3 BİN ÇALIŞAN VAR

Saray personeli anlatımlarına şöyle devam etti: “Personel sayısı hızla artıyor. Son dönemde personel sayısı önceki döneme göre en az 3 kat arttı. Şu günlerde 1.260’ı polis olmak üzere en az 3.000 personel istihdam ediliyor. Bu rakama şirket çalışanları, kampüs alanının dış çeperlerinde gerek yaya gerekse araçla devriye atan resmi ve sivil polisler dahil değil. En fazla çalışan birimin İnsan Kaynakları Başkanlığı olması şaşırtıcı değil, çünkü her gün onlarca yeni personeli işe başlatmanın formaliteleri ile uğraşıyorlar. Öğle yemekleri emsal kurumlarda olduğu gibi kast sistemine göre servis ediliyor. Baş danışman, Danışman, Başkanlar için birinci sınıf VIP oda, Müdürler için ikinci sınıf VIP oda ve büyük çoğunluğu oluşturan diğer memurlar için yemekhane salonu hizmet veriyor. VIP odalarda yemekler garsonlar tarafından servis edilirken, memur arkadaşlar olarak tabldotumuzu kendimiz alırız. Öyle ki VIP 1 ve VIP 2’ye servis edilen günün ana yemeği ile tatlısı memurlar olarak bizlere servis edilen ana yemek ve tatlılardan mutlaka farklıdır.”