Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

Sayıştay’dan, gündem yaratacak çıkış geldi. Sayıştay,  raporlarının sadece belli bölümlerinin TBMM’de görüşülmesi ve diğer ayrıntılarının açıklanmamasına karşı çıkarak, “Bu, hesap vermeyi ve  şeffaflığı zedeliyor” dedi. Sayıştay bu tepkisini Stratejik Rapor’da açıkça dile getirdi. 2014-2018 dönemini kapsayan “Stratejik Plan” hazırlayan Sayıştay, raporların kamuoyundan gizlenmesine karşı şu uyarıları yaptı:

ŞEFFAFLIĞA ENGEL: “Sayıştay raporlarının TBMM’de görüşülme usul ve esaslarının açık bir şekilde belirlenmemiş olması Bütçe hakkının yerine getirilmesi Sayıştay raporlarının TBMM’de görüşülmesi ile mümkündür. Oysa Sayıştay’ın sadece uygunluk bildirimleri ve kamu iktisadi teşebbüslerinin denetimine ilişkin raporları TBMM’de görüşülmektedir. Kurum bazındaki denetim raporları ve Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporunun yanısıra diğer Sayıştay raporlarının da TBMM raporu haline gelebilmesi için Sayıştay raporlarının görüşüleceği bir komisyonun belirlenmesi ve bu komisyonun raporları görüşme prosedürlerinin oluşturulması gerekmektedir. Bu komisyonun oluşturulmamış olması TBMM’nin bütçe hakkını kullanmasına, kamuda hesap verme sorumluluğu ve mali şeffaflık ilkesinin yerine getirilmesine engel teşkil etmektedir.”

ENGELLER VAR: Kanunun öngördüğü sistemlerin kurumlar nezdinde henüz tam olarak kurulmamış olması Genel Bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin mali işlemlerinin kamu idaresi bazında Sayıştay’a sunabilmelerini sağlayacak mali yapılanmanın bugüne kadar gerçekleştirilememiş olması Sayıştay’ın ilgili kamu idaresinde mali denetim yapmasını imkânsız hale getirmektedir. Kurumlar genel olarak, kanunun öngördüğü sistemin bir gereği olarak iç kontrol mekanizmalarını, stratejik plan uygulamalarını ve bilişim altyapılarını yeterince geliştirememişlerdir. Bu durum, Sayıştay denetiminin uluslararası standartlar çerçevesinde yapılmasının önünde diğer engeller olarak görülmektedir''