7 Haziran genel seçim sonuçlarını genel hata oranıyla en yakın bilen şirket olan Gezici Araştırma, koalisyon ve erken seçim tartışmaları devam ederken temsili sandık kurdu ve seçmenin nabzını tuttu.

Türkiye’de bir ilk olan ve 4-5 Temmuz tarihlerinde 36 ilde kurulan temsili sandıkta, 4 bin 860 kişi oy kullandı. Kamuoyu yoklaması amacıyla yapılan çalışma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Bu pazar seçim tekrar yapılsa partilerin alacağı oy oranları şöyle: AKP 40.1, CHP 26.1, MHP 14.7, HDP 14.2…

7 Haziran’da tek başına iktidar olarak çıkamayan AKP yüzde 40.66 oy almıştı. Son anketle birlikte oylarındaki düşüşün devam ettiği görüldü. CHP, HDP ve MHP’ye giden oylarının bir kısmını geri alırken; MHP’de yüzde 2’lik bir oy kaybı daha yaşandı.

7 Haziran’da yüzde 16.45 ile üçüncü parti olan MHP’ye destek, yüzde 14.7’ye gerilemiş durumda… Yüzde 12.96 oy oranıyla Meclis’e dördüncü parti olarak giren HDP’nin oyundaki artış ise sürüyor. Bugün bir seçim olsa HDP’nin oy oranı yüzde 14.2…

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici, özetle sonuçları şöyle yorumladı:

“Genel seçimler öncesi halkın yüzde 53,6’sı koalisyonu desteklerken şu an yüzde 65,1’in desteği alınmış görülüyor. Erken seçimi isteyen hangi parti olursa olsun sandıkta hezimete uğrar. AKP’den kopan seçmenin yüzde 82’sinin genel düşüncesi; yoksul evden gelen Erdoğan’ın lüks ve şatafat içinde yaşadığını görünce artık kendine yakın bir lider olarak görmemeye başladı. AKP’nin normalleşmesi için Erdoğan’nın izlerinin silinmesi gerekiyor. 7 Haziran’da MHP’ye oy verip şimdi vermeyeceğim diyenlerin yüzde 60’ı AKP’ye, yüzde 40’ı ise CHP’ye oy vereceğim diyor.”