Şair Mehmet Akif Ersoy'a ev sahipliği yapan bir konağı satın alan ve özgün yapısını bozar nitelikte tadilat yaptığı iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan ünlü sanatçı Sezen Aksu için mahkeme takipsizlik kararı verdi. Tarihi yapının özgün yapısını bozan tadilatın, eski sahibi Berin Yeni tarafından yapılmış olduğu kanaatine varan savcılık, bu yönden de zaman aşımı olduğu için işlem yapılamayacağına hükmetti.

FOTO:DHA Sezen Aksu konuyla ilgili 9 Ekim 2015 tarihinde Kartal Adliyesi'nde ifade vermişti.

2008 YILINDA SATIN ALMIŞ


Sezen Aksu, Üsküdar Abdullahağa Mahallesi'nde bulunan ve Mehmet Akif Ersoy'un 4 yıl yaşadığı bir konağı 2008'de satın aldı. Konağı 1,5 milyon liraya satın alan ünlü sanatçı, hakkında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca yapılan suç duyurusu nedeniyle geçtiğimiz Ekim ayında savcılığa ifade verdi. Yaptığı tadilatla konağın özgün yapısını bozduğu ileri sürülen Aksu, 2010 yılında basit tadilat izni aldığını ve tarihi binanın özgün inşaatına asla müdahalede bulunmadığını belirtti.

SAVCI İLGİLİ KURULA SORDU


Cumhuriyet Savcısı Yusuf İltar, bunun üzerine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na yazı yazarak, taşınmaz üzerindeki esaslı değişiklikler oluşturan bir takım inşai ve fiziki müdahalelerin ne zaman yapıldığı ve gerçek fail ya da faillerin kimler olduğunun bilgisini istedi. Savcı, konak ile ilgili tüm dosyaları isterken, gelen cevabi yazıda, konakla ilgili restorasyon izninin 12 Haziran 1989 yılında verildiği ifade edildi. Savcı, gelen bu yazıların, tarihi binada değişikliklerin ne zaman yapıldığına dair net bilgiler vermediğini dile getirdi. O tarihte, tarihi yapının Aksu'nun üzerinde olmadığını da vurgulayan savcı, Aksu'nun yaptığı basit onarımların binanın üzerindeki inşai ve fiziki müdahale oluşturan şekilde bir değişiklik olduğuna dair herhangi bir tespitin bulunmadığına dikkat çekti.

SEZEN AKSU DEĞİL ESKİ SAHİBİ YAPMIŞ


Daha sonra savcı, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne yazı yazdı. Buradan gelen cevapta ise soruşturma konusu suç teşkil eden binadaki değişikliklerin, konağın eski sahibi Berin Yeni tarafından yaptırılan iş ve işlemler sonrası meydana geldiği belirtildi. Bunun üzerine, Sezen Aksu'nun yaptığı basit onarımların sadece imar kirliliğine neden olma suçunu oluşturabileceğini belirten Savcı İltar, Aksu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Savcı Yusuf İltar, konağın eski sahibi Berin Yeni yönünden ise, suç tarihinin, restorasyon izni olan 12 Haziran 1989 olduğunu ve suçun 8 yıllık zaman aşımı süresinin de dolmuş olması nedeniyle dava açma şartının ortadan kalktığını belirtti. (Cihan)