Veli TOPRAK

Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesini terk etmemiz pahalıya patladı İktidarın, Suriye’de rejimi değiştirme hevesi Rusya ve İran’la ilişkileri vurdu

AKP ik­ti­da­rı, 13 yı­lın so­nun­da Tür­ki­ye­’yi tüm kom­şu ül­ke­ler­le so­run­lu ha­le ge­tir­di. AK­P’­nin ik­ti­da­ra gel­di­ği 2002 yı­lın­da, za­man za­man kü­çük kriz­ler çı­kan Yu­na­nis­tan dı­şın­da sü­rek­li so­run ya­şa­nan bir kom­şu yok­tu. Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu­’nun, Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın dış po­li­ti­ka da­nış­ma­nı ve ar­dın­dan dı­şiş­le­ri ba­ka­nı ol­du­ğu dö­nem­ler­de ‘s­tra­te­jik de­rin­li­k’ di­ye baş­la­dı­ğı po­li­ti­ka­lar ne­de­niy­le Tür­ki­ye, böl­ge­de­ki bir­çok ül­key­le ade­ta kan­lı bı­çak­lı ol­du. İran, Irak, Su­ri­ye gi­bi kom­şu­la­rın ya­nı­sı­ra Mı­sır ve İs­ra­il gi­bi böl­ge­de et­ki­li olan ül­ke­ler de Tür­ki­ye ile bağ­la­rı­nı kes­ti­ler. AKP hü­kü­met­le­ri­nin ‘kom­şu­lar­la sı­fır so­ru­n’ di­ye­rek baş­lat­tı­ğı dış po­li­ti­ka­da Er­me­nis­ta­n’­la ya­kın­laş­ma ça­ba­la­rı da so­nuç ver­me­di. Bu kez de “de­ğer­li yal­nız­lı­k” söy­le­mi ge­liş­ti­ril­di. An­cak yal­nız­lı­ğı­mı­zın de­ğer­li olan yö­nü de kal­ma­dı.

KRİZ EKO­NO­Mİ­Yİ VU­RUR

Dış po­li­ti­ka­da KKTC ile bi­le so­run­lar or­ta­ya çık­tı. Ye­ni Cum­hur­baş­ka­nı Mus­ta­fa Akın­cı­’nın kol­tu­ğa otur­du­ğu ilk gün Er­do­ğa­n’­la ‘yav­ru kri­zi­’ ya­şan­dı. Şim­di de Mer­si­n’­den gö­tü­rü­len su pro­je­sin­de da­ğı­tım kri­zi ya­şa­nı­yor. Tür­ki­ye­’nin Al­man­ya­’dan son­ra ikin­ci bü­yük ti­ca­ret or­ta­ğı olan Rus­ya ile iliş­ki­ler, Su­ri­ye ne­de­niy­le sı­kın­tı­da. Rus­ya­’dan ge­len tu­rist sa­yı­sı da dü­şüş­te. Di­ğer bü­yük ti­ca­ret or­ta­ğı­mız İra­n’­la, Su­ri­ye kri­zi­nin et­ki­le­ri var. 2012’de 21.9 mil­yar TL olan dış ti­ca­ret hac­mi­miz 2013 ve 2014’ yılında yüz­de 50 düş­tü. Ira­k’­la ti­ca­re­ti­mi­zi ise IŞİD olum­suz et­ki­li­yor. 2014’in ilk 9 ayın­da 10 mil­yar do­lar olan ti­ca­ret hac­mi bu yıl 9 mil­ya­ra düş­tü.