SÖZCÜ/ANKARA

CHP ve AKP arasında “güven tesisi” amacıyla gerçekleştirilen ve toplam 31 saatlik ön görüşme trafiği tamamlandı. Taraflar kırmızı çizgilerini netleştirdi. Koalisyon müzakerelerine başlanıp başlanmayacağına ise Başbakan Ahmet Davutoğlu karar verecek. Son görüşmenin ardından CHP’li Haluk Koç’un Davutoğlu’na “Başbakanımız” diye hitap etmesi ve Bakan Çelik’in de “objektif’ bir rapor hazırlayacaklarını vurgulaması dikkat çekti.

AKP ve CHP heyetleri beş kez bir araya geldi ve koalisyon şartlarının başlıklarını belirledi. AKP’nin sorular sorarak CHP’nin tutumunu keşfettiği görüşmelerin ardından taraflar rapor hazırlayarak Genel Başkanlara sunacaklar. Bundan sonraki süreçte “koalisyon müzakerelerinin” başlayıp başlamayacağına hükümeti kurma görevi kendisi olan Başbakan Davutoğlu karar verecek. Gerekli görülürse Genel Başkanlar bir araya gelebilecek.

ANLAŞILAMAYAN KONULAR

Heyetler bugüne kadar yeni bir anayasa yapılması, Siyasi Partiler Kanunu'nun yenilenmesi, seçim barajının düşürülmesi, ekonomiyi ilgilendiren reformlar, mali disiplin ve Kürt sorununun Türkiye'nin en önemli sorunu olduğu noktalarında uzlaştı. Ancak, AKP Kürt sorunun TBMM zemininde çözüm önerisine sıcak bakmıyor. Heyetlerin çok kritik noktalarda görüş ayrılığı sürüyor. Anlaşılamayan konuların başında ise eğitim sistemi, atanamayan öğretmen sorunu, zorunlu din dersi gibi konuların geldiği belirtildi. Dış politikada ise CHP’nin Suriye, Irak ve Mısır başta olmak üzere barışçıl bir dış politika hedefiyle dış politikanın yenilenmesini talebine sıcak bakılmadığı kaydedildi.

KOÇ ‘BAŞBAKANIMIZ’ DEDİ

Dış ilişkiler, güvenlik ve eğitim başlıklarının görüşüldüğü son toplantının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’un Davutoğlu için “Başbakanımız” ifadesini kullanması dikkat çekti. Koç, “bundan sonrası geçici hükümeti yürüten başbakanımızın alacağı karara bağlı…Türkiye’nin kritik gündeminde ülkenin hükümetsiz kalmaması için geniş tabanlı  birinci sınıf bir demokrasiyi hedefleyen bir ülkeyi nasıl oluşturabilirizin siyasi ödevini yerine getirdik” dedi.

OBJEKTİF BİR RAPOR SUNACAĞIZ

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise “anlaşılan, anlaşılamayan, çatışılan, mesafe alınan, genel başkanların taktirine bırakılan konular var” dedi ve “objektif” bir rapor hazırlayarak Davutoğlu’na AKP’nin yetkili kurullarına sunacaklarını vurguladı.