“Spam” yani “istenmeyen” e-posta ve kısa mesajlara 1 Mayıs 2015’ten sonra dur denileceği yönünde günlerce haberler yapıldı. Onayımız yoksa artık firmaların bu iletileri gönderemeyeceği söylendi.
Ama daha 1 Mayıs gelmeden meselenin öyle kolay çözülmeyeceği anlaşıldı.

“İSTİYORSAK MI” YOKSA “İSTEMİYORSAK MI” ONAYLAYACAĞIZ?

Bazı firmalar “bizden SMS/e-posta almak istiyorsanız” diye aradılar, mesaj veya e-posta attılar. Bazı firmalar ise “istemiyorsak” kendilerine ulaşmamız gerektiğini söylediler.
Yani şart olduğu söylenen onayın şekli bile “firmanın keyfine göreydi”.

“SPAM” İLETİLER DEVAM EDİYOR

İşin aslına bakarsanız “spam iletilerin biteceği de yoktu” ve de bitmedi. Onay vermediğimiz halde ticari iletiler “gönderilmeye devam” ediyor. Hem de “yasaklayan kanuna uygun bir şekilde!..”

“SPAM ÇİLESİ BİTMEDİ” DİYE UYARMIŞTIK

22 Kasım 2014 tarihinde SÖZCÜ‘de bu köşede yayımlanan “Spam Çilesi Bitmedi” başlıklı yazımızda şu uyarıyı yapmıştık: Kanun’un gözlerden uzak geçici maddesine göre; “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, ticari elektronik ileti gönderilmesi amacıyla onay alınarak oluşturulmuş olan veri tabanları hakkında” onay alınma kuralı uygulanmayacak.
Yani 1 Mayıs 2015’ten önce telefon numaramızı veya e-posta adresimizi verdiğimiz yerler bize ticari ileti gönderebilecek.

MEŞRU SPAM

Üstelik bu, Kanun’a da uygun olduğu için söz konusu iletiler “meşru spam” olacak.
Daha açık söylemek gerekirse; 1 Mayıs 2015’ten önce spam ileti alıyorsak, mutlaka bir veri tabanına kayıtlıyız demektir. Dolayısıyla Kanun mevcut veri tabanlarında uygulanmayacaksa, çok fark eden bir şey olmayacak ve “çile devam edecek”.
Tek çözüm telefon numarası ve e-posta adresi değiştirmek gibi görünüyor...

ÇÖZÜM: DEĞİŞTİRMEK

Maalesef aynen öyle oldu. Hepimiz bir şekilde veri tabanlarına kayıtlıyız. Bu nedenle de “spam ileti almaya devam ediyoruz”.
Aslında milyonlarca kişinin telefon numarası ve e-posta adresini değiştirmesi yerine çok daha pratik bir çözüm önerisi daha getirilebilir:
Kanunu değiştirmek!..