Foto: Sözcü


CHP’nin Yalova vekil adayı yeniden Muharrem İnce oldu

Yalçın BEL

Genelkurmay Başkanı’nı sanık PKK’yı da tanık yapanlar şimdi teröre karşı miting düzenliyor!

Bu noktada terörü görmeyenler ­yargıyı hükümetin sopası haline getirenler, kendilerine muhalif olan herkesi terörist zannedenler, bir araya gelecek. Hiç inandırıcı değil...

Terör örgütüne ­başka ne verdiniz? Açıklanmasından korkuyorlar Başkanlık pazarlığı mı, Öcalan’ın salıverilme pazarlığı mı? Belli değil ama her gün şehit veriyoruz...

CHP Ya­lo­va Mil­let­ve­ki­li Mu­har­rem İn­ce ge­nel se­çim­ler son­ra­sı Tür­ki­ye­’de ar­tan te­rör olay­la­rı ve ga­ze­te­le­re açı­lan te­rör so­ruş­tur­ma­la­rı üze­ri­ne SÖZ­CÜ Ga­ze­te­si­’ne çar­pı­cı açık­la­ma­lar yap­tı.

CHP’­nin siv­ri dil­li ve­ki­li İn­ce, ken­di­si ve De­niz Bay­ka­l’­ın aday­lı­ğı ko­nu­sun­da ba­zı ga­ze­te­ler­de çı­kan ha­ber­le­rin asıl­sız ol­du­ğu­nu söy­le­di. CHP’­nin ka­rış­tı­rıl­mak is­ten­di­ği­ni an­la­tan İn­ce id­di­alar­la il­gi­li içi­ni şöy­le dök­tü:

‘BA­SI­NA YA­PI­LAN­LA­RI GÖ­RÜ­YO­RU­Z’

Yan­daş ga­ze­te­de çı­kan bir ha­be­ri sav­cı cid­di­ye alı­yor ve so­ruş­tur­ma açı­yor. Yi­ne bu­gün yan­daş bir ga­ze­te­de baş­sav­cı açık­la­ma ya­pı­yor, ‘O kö­şe ya­zar­la­rı­nı ça­ğı­ra­ca­ğım ifa­de­le­ri­ni ala­ca­ğı­m’ di­yor. SÖZ­CÜ ve Hür­ri­ye­t’­e ya­pı­lan­la­rı gö­rü­yo­ruz. He­pi­mi­zin göz­le­ri önün­de olu­yor. Bu çö­züm sü­re­cin­de Tür­ki­ye­’de PKK’­nın si­lah­lan­ma­sı­na göz yu­man va­li­le­re, bun­la­rı gör­me­yen gör­me­mez­lik­ten ge­len baş­ba­ka­na so­ruş­tur­ma açıl­ma­sı la­zım. Şe­hit ce­na­ze­sin­de eli­ni şe­hit ta­bu­tu­na ko­yup mik­ro­fo­nu alan da bun­lar, şe­hi­din ai­le­si­ne, şe­hit ha­be­ri­ni ka­me­ra­lar eş­li­ğin­de ve­ren de bun­la­rın bü­rok­ra­tı. Tür­ki­ye­’de ‘Ö­ca­lan Tür­ki­ye­’nin önü­nü açı­yo­r’ di­yen­le­re, te­rö­rü az­dı­ran­la­ra so­ruş­tur­ma açıl­ma­sı la­zım. Te­rör­le mü­za­ke­re eden­le­re so­ruş­tur­ma açıl­ma­sı şart. Os­lo­’da pa­zar­lık ya­pan­la­ra, Os­lo­’da CHP’­yi te­rör ör­gü­tü­ne şi­ka­yet eden­le­re so­ruş­tur­ma aç­mak ge­re­kir.

‘MU­HA­LİF OLAN­LAR TE­RÖ­RİS­T’

2002 se­ne­sin­de te­rör sı­fır nok­ta­sın­day­dı. Bu­gün her gün şe­hit ha­be­ri alı­yo­ruz. Öca­la­n’­la açı­lım ya­pan­lar bu iş­le­ri çö­ze­mez­ler. Ha­bu­r’­da te­rö­rist kar­şı­la­ma tö­ren­le­ri dü­zen­le­yen­ler, ça­dır mah­ke­me­si ku­ran­lar, dev­le­tin iti­ba­rı­nı ayak­lar al­tı­na alan­lar, mu­ha­le­fe­ti te­rör ko­nu­sun­da yan­lış yap­mak­la suç­lu­yor. PKK’­nın ta­nık­lı­ğın­da Ge­nel Kur­may Baş­ka­nı­’nı yar­gı­la­dı­lar. PKK ta­nık­tı, Ge­nel Kur­may Baş­ka­nı sa­nık ol­du. Bu nok­ta­da te­rö­rü gör­me­yen­ler, yar­gı­yı ik­ti­da­rın so­pa­sı ha­li­ne ge­ti­ren­ler, ken­di­le­ri­ne mu­ha­lif olan her­ke­si te­rö­rist zan­ne­den­ler şim­di mi­ting dü­zen­li­yor. Bun­lar hiç inan­dı­rı­cı de­ğil.

‘Bİ­AT KÜL­TÜ­RÜN­DEN GELMEDİM’

Par­ti­mi eleş­tir­dim ve Sa­yın Ge­nel Baş­ka­nım Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu­’n­da da bun­dan ra­hat­sız ol­du­ğu işa­re­ti al­ma­dım. Ken­diy­le is­te­di­ğim za­man gö­rü­şe­bi­li­yo­rum. Hat­ta da­ha dün gö­rüş­tüm. Gü­ney­do­ğu­’da gö­rev yap­mış bir ge­ne­ral­le uzun bir soh­be­tim var­dı. Aka­de­mis­yen­ler de var­dı, bu ko­nu­da duy­duk­la­rı­mı öğ­ren­dik­le­ri­mi ken­di­siy­le uzun bir te­le­fon gö­rüş­me­sin­de ak­tar­dım. Hiç­bir za­man di­ya­lo­ğum kop­ma­dı. Ben dev­rim­ci bir ada­mım. Ben eleş­ti­ri, öz eleş­ti­ri me­ka­niz­ma­sı­nı bi­len bi­ri­si­yim. Ben bu öğ­re­ti­nin ço­cu­ğu­yum. Bi­at kül­tü­rün­den gel­mi­yo­rum. Ben bu par­ti­ye mil­let­ve­ki­li ol­mak için gel­me­dim. 15 ya­şın­da 79 ara se­çim­le­rin­de par­ti­nin adı­nı du­var­la­ra ya­za­rak gel­dim. Her­ke­si eleş­tir­me hak­kı­nı ken­dim­de gö­rü­yo­rum be­ni de eleş­tir­sin­ler. As­la ha­ka­ret et­mem ve par­ti­mi zor du­rum­da bı­ra­ka­cak laf­lar et­mem. Etmedim de zaten.

‘CH­P’­Yİ KA­RIŞ­TIR­MAK İS­Tİ­YOR­LA­R’

Se­çim­ler­de aday­lı­ğım ko­nu­sun­da­ki ha­ber­ler yan­daş med­ya­nın uy­dur­du­ğu şey­ler. As­la par­ti yö­ne­ti­ci­le­rin­den böy­le bir ha­ber al­ma­dım. Tam ter­si­ne Ör­güt­ler­den So­rum­lu Ge­nel Baş­ka­nım be­ni ara­dı ‘Ya­lo­va­’da bi­rin­ci sı­ra­da sen­si­n’ de­di ve ikin­ci sı­ra­ya ki­mi is­te­di­ği­mi sor­du. Sa­yın Ge­nel Baş­ka­n’­la bi­re­ bir ko­nuş­tum ba­na Ya­lo­va­’dan de­vam et­me­mi is­te­di, sı­kın­tı olup ol­ma­dı­ğı­nı sor­du. Yan­daş med­ya CHP’­yi ka­rış­tır­mak is­ti­yor. “Mu­har­rem İn­ce ile De­niz Bay­ka­l’­ın lis­te­ye is­mi ko­nul­ma­ya­ca­k” ha­be­ri­ni ya­pı­yorlar. Or­ta­lı­ğı ka­rış­tır­mak is­ti­yor­lar. CHP, Tür­ki­ye­’de­ki si­ya­si par­ti­le­rin için­de en iyi­si­dir. “Be­nim par­tim­de tam bir de­mok­ra­si var, her şey öz­gür­lük or­ta­mın­da yü­rü­yo­r” id­di­asın­da bu­lun­mu­yo­rum. Ama 2015 Tür­ki­ye­’sin­de en de­mok­rat ve öz­gür­lük­çü par­ti yi­ne CHP’­dir. Bu­nu yü­re­ği­min bü­tün saf­lı­ğıy­la ve ina­na­rak söy­lü­yo­rum. Ek­sik­le­ri­miz var mı, ta­bi ki var­dır. Ben bu eleş­ti­ri­le­ri­mi za­ten par­tim da­ha iyi ol­sun, Ba­tı­lı bir par­ti ol­sun di­ye ya­pı­yo­rum. Ben doğ­ru­la­rı söy­le­me­ye de­vam ede­ce­ğim, alı­nan­lar alı­na­bi­lir bun­lar­dan.

‘NE SÖZ VER­Dİ­LER BİL­Mİ­YO­RU­Z’

Te­rör ör­gü­tü­nün is­te­ği üze­ri­ne va­li, kay­ma­kam gö­rev­den al­dı­lar. On­la­rın si­lah­lan­ma­sı­nı gör­mez­den gel­di­ler. Ta­nım­la­ma­yı doğ­ru düz­gün yap­ma­dı­lar. Sü­re­cin adı­nı Kürt açı­lı­mı, de­mok­ra­tik açı­lım, mil­li bir­lik pro­je­si, ba­rış sü­re­ci ve çö­züm sü­re­ci gi­bi da­ha adı­nı bi­le ko­ya­ma­dı­lar. Giz­li an­gaj­man­la­ra gir­di­ler, ka­mu­oyun­dan sak­la­dı­lar ne söz ver­di­ler bi­le­mi­yo­ruz. “Ö­ca­la­n’­a 12 ka­nal­lı bir te­le­viz­yon, jim­nas­tik sa­at­le­ri­ni art­ır­mak, dost­la­rıy­la soh­bet sa­at­le­ri­ni art­ır­mak kar­şı­lı­ğın­da çöz­dü­k” di­ye an­lat­tı­lar. Biz­ de de­dik ki bu ka­dar ba­sit de­ğil. Bun­la­rı ve­re­rek bu so­ru­nu çö­ze­mez­si­niz. Siz baş­ka ne ver­di­niz te­rör ör­gü­tü­ne? Bun­la­rın açık­lan­ma­sın­dan kor­ku­yor­lar. Baş­kan­lık pa­zar­lı­ğı mı, Öca­la­n’­ın sa­lı­ve­ril­me pa­zar­lı­ğı­nı mı yap­tı­lar? Bun­la­rın hiçbi­ri­ni bil­mi­yo­ruz. Her gün fa­kir fu­ka­ra ço­cu­ğu­muz ölü­yor. Onun umu­run­da de­ğil. Bun­la­rı eleş­tir­di­ği­miz­de, ‘yan­lış ya­pı­yor­su­nu­z’ de­di­ği­miz­de, ‘kan­dan bes­le­nen­le­r’ de­di­ler bi­ze. ‘A­na­lar ağ­la­sın mı is­ti­yor­su­nu­z’ de­di­ler. “Biz ba­rış ve kar­deş­lik is­ti­yo­ruz ama siz mil­le­ti kan­dı­rı­yor­su­nu­z” de­dik. Ce­ma­at­le iş­bir­li­ği yap­tı ‘ce­ma­at be­ni kan­dır­dı­’ de­di. PKK ile ay­nı ma­sa­ya otur­du ‘PKK be­ni kan­dır­dı­’ de­di.

EN İYİSİ, ŞİD­DET YE­Rİ­NE Mİ­ZAH

Bü­tün dik­ta­tör­ler so­kak­lar­da fa­na­tik ey­lem­ler ya­pıl­ma­sı­nı is­ter. Cam çer­çe­ve in­di­ri­lip si­lah kul­la­nıl­ma­sı­nı is­ter. Ne­den is­ter bi­li­yor mu­su­nuz? Çün­kü dik­ta­tör­le­rin elin­de da­ha bü­yük si­lah­lı güç ol­du­ğu için. On­la­rı da­ha bü­yük bir şid­det­le bas­tı­ra­bi­lir­ler. Oyu­nu­na gel­me­mek la­zım. Şid­det kul­lan­ma­mak la­zım. Şid­de­tin ye­ri­ne mi­za­hı kul­lan­mak la­zım. Tav­si­yem şid­det­ten uzak du­rul­sun. Yü­rü­yün, pro­tes­to edin, bü­tün de­mok­ra­tik hak­la­rı­nı­zı kul­la­nın ama eli­niz­de si­lah, taş ve so­pa ol­ma­sın.

TÜR­GE­V’­E KİM­LER PA­RA BA­ĞIŞ­LI­YOR?


Olur ol­maz yer­de so­ruş­tur­ma açan sav­cı­la­ra ses­le­ni­yo­rum; Si­zin yü­re­ği­niz var­sa Er­do­ğa­n’­ın oğ­lu Bi­lal Er­do­ğa­n’­ın yö­ne­ti­min­de ol­du­ğu TÜR­GE­V’­e kim­ler ta­şın­maz ve na­kit pa­ra ba­ğış­la­dı, bun­la­rı bu­lun. Yi­ne sav­cı­la­ra ses­le­ni­yo­rum; Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın oğ­lu­nun ge­mi­le­ri­nin ban­dı­ra­la­rı­nı bu­lun. Han­gi ül­ke ban­dı­ra­lı bun­lar. Me­rak edi­yo­rum doğ­ru­su. Sav­cı­lar bu­nu me­rak et­mi­yor mu? Tür­ki­ye­’de yar­gı ve hu­kuk Er­do­ğa­n’­ın ik­ti­da­rı­nı per­çin­leş­tir­me ve önü­nü aç­ma üze­ri­ne ku­rul­muş bir oyun­dur. Ga­ze­te­le­re so­ruş­tur­ma açan ve te­rö­rist gi­bi gös­ter­me­ye ça­lı­şan o sav­cı­la­ra şu­nu söy­le­dim: “Bir gün aşa­ğı­da sa­nık­la­rın ol­du­ğu yer­de otu­ra­cak­sı­nı­z.” Ba­na so­ruş­tur­ma aç­tı­lar. Hak­lı çık­tım, sav­cı­lar kaç­tı, be­nim fez­le­ke­le­rim du­ru­yor.