Veli TOPRAK/ ANKARA

Meclis’te görüşülen Torba Yasa teklifine son dakika maddesi eklendi. Tanap Projesi sisteminin inşası ve tadili ile ilgili proje şirketine sağlanacak tüm mal ve hizmetlerin teslimi KDV’den muaf tutulacak.

GECE YARISI ÖNERGESİ

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve bazı AKP’li milletvekilleri torba yasaya 29. Madde olarak yeni madde eklenmesi yönünde önerge verdi. CHP, MHP ve HDP, bazı şirketlerin lehine olduğu gerekçesiyle önergeye karşı çıktı. Ancak AKP’lilerin oyuyla madde yasaya eklenerek kabul edildi.



KDV MUAFİYETİ

Eklenen madde şu düzenlemeyi içeriyor; transit petrol boru hattı projelerinin inşa ve modernizasyonunu gerçekleştiren şirketlerin 1 Ocak 2014’ten itibaren yaptıkları teslim ve hizmetler KDV’den muaf tutulacak. Yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecek. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecek. Maliye Bakanlığı, istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olacak.

1 OCAK 2014’TEN İTİBAREN

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) sisteminin inşası ve tadili ile ilgili proje şirketine sağlanacak tüm mal ve hizmetlerin teslimi KDV’den muaf tutulacak. Söz konusu muafiyet, 1 Ocak 2014 itibariyle geçerli olacak. Tanap projesinin temeli iki hafta önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili’nin katıldığı törenle atıldı.