SÖZCÜ/ ANKARA

Türkiye’nin en büyük GSM operatörü Turkcell de Çukurova Grubu ile yabancı ortaklar TeliaSonera ve Altimo arasında uzun yıllar süren ortaklık ve yönetim kurulu anlaşmazlığı nedeniyle Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yaklaşık üç yıl önceki operasyonu, TBMM gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, hazırladığı soru önergesinde, “Hisse anlaşmazlığı bittiği halde SPK’nın atadığı AKP’liler neden hala yönetim kurulu üyesidir” diye sordu.

SORUN BİTTİ, AKP’Lİ ÜYELER GÖREVDE

Geçtiğimiz dönem CHP Yolsuzlukları Araştırma Birimi Başkanı olan Erdoğdu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin’in yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, Turkcell’in üç ortağın mahkemelere yansıyan çekişmeleri sonucunda işlemez hale gelen Turkcell’in Yönetim Kurulu’na 2013 yılında SPK tarafından 5 üye atandığına işaret etti. Erdoğdu, “Ancak ortaklar arasındaki hisse sorunları 2014 yılında sona ermesine rağmen, hala SPK’nın atadığı ve eski AKP bakan ya da parti üyesi olan kişilerin yönetim kurulu üyelikleri devam etmektedir. Bu durum ticari bir firmaya siyasal nitelik kazandırmaktadır. Bu niteliğiyle de eleman alımları, tedarikçi seçimleri ya da reklam alımlarının sürekli olarak AKP’ye yakın kişi ve kuruluşlardan yapıldığı iddiaları zemin bulmaktadır” dedi.

YILLIK HARCAMASI 6 MİLYAR

Yönetim Kurulu’nun siyasi profilinin yıllık 6 milyar TL harcama kapasitesine sahip firmanın, “Ziraat Bankası kredisi nedeniyle adeta esir alındığı izlenimi verdiğini” ifade eden Erdoğdu, “AKP’nin bu miktarda harcama potansiyeline sahip bir firmanın 6 milyar TL harcamayı kendisine yakın firmalara doğru yönlendirdiği iddiaları sektörde yaygındır. Satın alma kararlarında AKP’ye yakın firmaların tercih edildiği iddiaları doğru mudur” sorusunu yöneltti.

TÜRGEV’E SPONSOR MU OLDU?

Önergesinde “Turkcell tarafından TÜRGEV’e yüklü bir sponsorluk yapıldığı iddiası doğru mudur, doğru ise rakam nedir” diye soran Erdoğdu, şirketin reklam harcamalarının eskiye kıyasla çok yükseldiği ve yayın organlarının tirajları yerine AKP’ye yakınlığın öne alındığının ileri sürüldüğünü kaydetti. Erdoğdu, “Turkcell’e, siyasi özelliği bulunan Yönetim Kurulu üyeleri vasıtasıyla, reklam harcamaları konusunda, AKP’ye yakın ve özellikle Ethem Sancak’a ait medya kuruluşlarına iş verilmesi konusunda baskı yapıldığı iddiaları doğru mudur” dedi.

AK-SARAY’IN MÜTEAHHİDİNE KİRACI

Erdoğdu, Turkcell’in kendi binasından çıkarak Ak-Saray’ı inşaa eden Rönesans firmasına ait binaya kiracı olarak çıkmasını da eleştirdi.