FOTO:DHA


Başak KAYA/ANKARA

CHP’li Umut Oran, olağanüstü kurultay için imza toplama sürecinin bitmesine beş gün kala CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “kurultayı topla” çağrısını yineledi. Oran, ulaşılan imza sayısının 400’ü geçtiğini de açıkladı. Oran, “Bütün eşikler aşılmıştır. Sayısal sorun kalmamıştır. Psikolojik barajlar yıkılmıştır” dedi.

Umut Oran, “Unutmayın ki biraz daha beklerseniz delegelerimizin özgür iradeleriyle attığı imzalar genel merkeze ulaştığında, tüm meşruluğunuzu yitirmiş olacaksınız ve kaybedeceksiniz. Tıpkı bir önceki olağanüstü kurultayda olduğu gibi sizin için imza atanların bile aslında size oy vermeyeceğini göreceksiniz” dedi. Oran, Ankara’da bir otelde düzenlediği basın toplantısında olağanüstü kurultay talepleriyle ve imza toplama süreciyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu.

"RİCA ETMİŞTİM"


Kılıçdaroğlu ile bir hafta önce bir görüşme yaptığını hatırlatan Oran, bu görüşmede olağanüstü kurultayın siyasi ve hukuki gerekliliğini anlattığını vurguladı. Oran, Kılıçdaroğlu’ndan “Partinin tartıştırılmaması ve yıpratılmamalı…sonuçta bu bir parti, memleket meselesi. Bu onun bunun meselesi değil. Konu hepimiz için kutsal olan CHP ve bu konudada hepimizin çok duyarlı olması gerekiyor” ricasında bulunduğunu kaydetti.

"MUHALEFET DEĞİL"


“Asla parti içi muhalefet meselesi değil bu. Bu partinin iktidar olması için bir hareket” diyen Oran, Kılıçdaroğlu’nun son olağanüstü kurultayı basın üzerinden birkaç kişinin talebini dikkate alarak toplandığını hatırlattı. Oran şöyle devam etti:

"EŞİK AŞILDI"


İmza toplama konusunda bütün kritik eşikler aşılmıştır. İmza toplama konusunda bütün psikolojik barajlar yakılmıştır. Sayısal sorun kalmamıştır. Genel başkanı son kurultaydan bugüne kadar geçen sürede 177 imza eşiği aşılmıştır. Siz sözlü beyanları dikkate alarak onları ciddi alarak kurultayı topladınız. O zaman rakip olan arkadaş 177 imza ile başvuruda bulunmuştu. Bugün o eşik aşılmıştır. Yine Genel Başkanımıza çağrıda bulunuyorum. Son olağanüstü kurultaydan bugüne beşte bir imza eşiği aşılmıştır. Yüzde yirmi imza ile zaten olağanüstü kurultay toplanabiliyor. Bugün bu sayı aşılmıştır. Kurultay delegelerimiz ortaya koydukları iradeyle olağanüstü kurultay şartları mevcuttur. Ancak seçimli olmamakla beraber…

"PSİKOLOJİK BARAJ YIKILD"


Toplanan imzalar sınırını aşmıştır. Şu çağrıda bulunmak istiyorum; Sayın genel başkan son olağanüstü kurultayda size oy vermeyen 415 kişinin tercih eşiği de aşılmıştır. Bugün artık imza toplamada bütün psikolojik barajlar aşılmıştır. Bütün eşikler aşılmıştır. Sayısal sorun kalmamıştır. Psikolojik barajlar yıkılmıştır.

"DÜŞMAN DEĞİLİZ"


Bizler yani başarısızlığı kader olarak görmeyen, AKP karşısında boyun eğmeyen ve iktidar dışında hiçbir seçeneği kabul etmeyen, ya iktidar ya iktidar diyenleriz. Rakibiniz veya düşmanınız değiliz. Haktan yana tavır alan parti emekçileriz. Biraz daha beklerseniz delegelerimizin özgür iradeleriyle attığı imzalar genel merkeze ulaştığında tüm meşruluğunuzu yitirmiş olacak ve kaybedeceksiniz. Tıpkı bir önceki olağanüstü kurultayda olduğu gibi sizin için imza atanların bile aslında size oy vermeyeceğini göreceksiniz. Geçen kurultayda da baskılar yapıldı. Genel Başkan 944 imzayla başvuru yaptı fakat çıkan oy 740 idi.

"İSTİFA ETMEK ZORUNDA KALMA"


Sayın genel başkan hemen bugün tüm eşiklerin aşıldığını kabul ederek kendinizi ve partimizi lütfen tartışmayın. CHP’yi kamuoyunda yıpratmayın. Kendinizi tarihe doğru kelimelerle emanet edin. Olağanüstü kurultayın kaçınılmaz olduğunu artık lütfen görün. Aksi durumda olağanüstü kurultay kararını değil istifa kararını vermek zorunda olacağınızı da asla unutmayın.