ASUMAN ARANCA/ANKARA

Danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümünde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun yaptığı konuşmaya dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın tepki göstermesi üzerine adli yıl açılış töreninin yasayla kaldırılması nedeniyle Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, “gayri resmi” bir tören düzenleyecek. Ancak törende kendisine konuşma hakkı tanınmayan TBB Başkanı Feyzioğluda, durumu protesto etmek için 5 Eylül’de ayrı bir adli yıl açılış törene düzenleyecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve devletin zirvesinin ise, Yargıtay’daki törene katılmaları bekleniyor.

ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERDİ TÖRENLER YASAYLA KALDIRILDI

Adli ve idari yargıda adli tatil bugün sona eriyor. Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümü töreninde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun yaptığı konuşmaya, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tepki gösterip salonu terk edince, adli yıl açılış törenleri yasayla kaldırılarak resmi olmaktan çıkarılmıştı. Adli yıl açılış törenleri her yıl Yargıtay Başkanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleşiyordu. Başkanlık, gelenekselleşen töreni bu yıl da gerçekleştirecek ancak bu tören, yasayla ayar verilmesi nedeniyle "resmi" olmayacak. Rixos Otel’de düzenlenecek törene yargı mensuplarının yanı sıra çok sayıda bürokrat ve siyasi de katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılması beklenen törende önceki yılların aksine sadece Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit konuşacak. Cirit, daha sonra “Adli Yıl Açılış Töreni ve Yargıtay Onur Günü” nedeniyle TBMM Havuzlu Bahçe’de kokteyl verecek.



TBB KENDİ TÖRENİNİ YAPACAK

Önceki yıllarda düzenlenen törenlerde konuşmacı olarak yer alan TBB Başkanına bu yıl söz hakkı verilmedi. Davetiye gittiği öğrenilen Feyzioğlu'na konuşmacı teklifi yapılmadı.  Barolar Birliği de bu durumu protesto amacıyla kendi adli yıl açılış törenini 5 Eylül’de törenle gerçekleştirecek. Bu törenin açılış konuşmasını Feyzioğlu'nun yapmasının ardından uluslararası baro birliklerinin temsilcileri de birer konuşma yapacak. Konuşmaların ardından “Adil yargılanma hakkı bağlamında bağımsız savunma” konulu bir konferans düzenlenecek. Törene katılanlar daha sonra toplu şekilde Anıtkabir'i ziyaret edecek.

ADLİ YIL YOĞUN GEÇECEK

Öte yandan yeni adli yılda Ankara’da çok kritik davalar görülecek. Bu kapsamda Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın da adının karıştığı 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını yürüten Muammer Akkaş ile dosya kapsamında şüphelilerin malvarlıklarına tedbir koyan hakim Süleyman Karaçöl'ün Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nde 25 Kasım günü "görevi kötüye kullanma" suçundan yargılanmalarına başlanacak. 17 Aralık soruşturmasını yürüten eski savcı Celal Kara’nın da aynı dairedeki duruşması 2 Aralık tarihinde  görülecek. Kara, hakkında örgüt üyeliğinden yakalama kararı çıkarılmadan önce yurtdışına kaçmıştı.

TIR SAVCILARI HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

Adana'da MİT’e ait olduğu ortaya çıkan mühimmat yüklü tırları durduran savcılar Süleyman Bağrıyanık, Aziz Takçı, Ahmet Karaca, Özcan Şişman ve Adana İl Jandarma Alay Komutanı Albay Özkan Çokay hakkında casusluk ve darbeye teşebbüs iddiasıyla açılan dava da yine Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde görülecek.

AYM ÖNÜNDE KRİTİK DOSYALAR VAR

Anayasa Mahkemesi'nin önünde de kritik dosyalar bulunuyor. Yüksek Mahkeme, Polise sıkıyönetim yetkileri veren iç güvenlik paketi ile MİT’e olağanüstü yetkiler veren düzenleme AYM'nin gündeminde olacak. Ankara Adliyesi’nde ise 28 Şubat, Reyhanlı katliamı, Ethem Sarısülük davası gibi davaların yanı sıra cemaate yönelik devam eden KPSS, Hakimliğe geçiş, devlet içerisinde paralel yapılanma gibi soruşturmaların da hız kazanması bekleniyor.