Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Adli Yıl açılış törenindeki konuşmasında önemli açıklamalar yaptı.

Yargıtay'dan savcı-hakim operasyonuna destek

Yargıtay'dan savcı-hakim operasyonuna destek

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, "Yargıtayın yıllardan beri baktığı davalardan edindiği deneyim, zengin içtihat birikimi, üyelerin yetişme biçimleri dikkate alındığında Yüce Divan görevinin Yargıtaya verilmesi uygun olacaktır" dedi.
"ÜLKEMİZDE BİRDEN FAZLA YÜKSEK MAHKEME VAR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 6216 sayılı kanunla getirilen bazı hükümler meslek mensupları arasında rahatsızlık yarattığını belirterek, "Bizim ülkemizde birden fazla yüksek mahkeme vardır. Ve üstünlük sıralaması da yoktur. Yüce Divan görevinin Yargıtay'a verilmesi uygun olacaktır" dedi.

YARGITAY BAŞKANI: "HAKİM, SAVCILARIN TUTUKLANMASI, İFTİHAR TABLOSU OLAMAZ AMA.."

Son dönemde artan Hakim ve Savcılar hakkında açılan soruşturmalar ile tutuklama kararlarına da değinen Cirit, "Elbette hakim ve Cumhuriyet savcılarının  tutuklanması, adli ve idari soruşturmalara uğraması, görevden el çektirilmesi  veya başkaca disiplin tedbirlerine muhatap olması, bir hukuk devleti için iftihar  tablosu olamaz. Ancak her türlü cemaat-cemiyet çıkarının toplum çıkarının yerine  ikame edilmesinin, hukukun bireysel veya grupsal ihtiraslara feda edilmesinin de  hiç bir mazereti, açıklaması olamaz" diye konuştu.

Cirit'in konuşmasından satır başları

- "Her devlet gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin de bağımsız ve egemen bir devlet olarak varlığını sürdürmesi için kendisine yönelen tehditlere karşı mücadele etme hakkı vardır. Hiç şüphe yok ki yürütülen mücadelenin hem iç hukuka hem de hukukun genel ilkeleri ile insan haklarına uygun olması gerekir"
- "Son yıllarda, gündemin ön sıralarında yer alan davalarda temel kurallara aykırı şekilde yapılan adli işlemler, Türk kamuoyunu ciddi şekilde meşgul etmiş ve uluslararası alanda da bunun yansımaları olmuştur"
- "Hukuka aykırı işlemlerin hedefi olan gazetecilerin, siyasetçilerin, hakim ve cumhuriyet savcılarının, bürokratların ve kritik noktalardaki silahlı kuvvetler mensupları ile emniyet görevlilerinin toplum ve devlet hayatı açısından taşıdıkları önem dikkate alındığında, söz konusu ihlallerin adalet sisteminin rutin işleyişinden kaynaklanan münferit hatalardan ayrı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir" A.A