Asuman ARANCA/ANKARA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na atadığı Mehmet Akarca’nın mazbata törenine eski Başsavcı Hasan Erbil'in bilmece gibi sözleri damga vurdu. Akarca'ya görevi devrederek, cübbesini giydiren Erbil, "Birilerini fazla rahatsız etmeden görev yapacağına inanıyorum” diyerek tavsiyede bulundu.

Sadece bağımsız değil tarafsız da olmalıyız

Yargıtay Başsavcılığına getirilen Akarca, dün Yargıtay’da düzenlenen törenle görevine başladı. Akarca'ya mazbatasını Yargıtay 1. Başkan Vekili Abdülkadir İlhan verirken, kendi isteğiyle emekliye ayrılan eski Başsavcı Hasan Erbil de cübbesini giydirdi. Törende konuşan Yargıtay 1. Başkan Vekili İlhan, şunları söyledi:

"Bağımsız görev yapan, bağımsızlıkla taltif edilen mesleğimizde elbette ki tarafsız olmamız da kaçınılmazdır. Sadece bağımsızlığımızı ön plana alıp, tarafsızlığımızı ötelersek o zaman terazinin gözünde dengesizlikler oluşmaya başlar. Adaletin terazisini boşuna elimize vermiyorlar. Terazide iki kefe vardır. Birisi bağımsızlığı, birisi de tarafsızlığı simgeliyor. Hakimlerin, Yargıtay üyelerinin bağımsızlığımızı ön plana çıkarırken asla ve asla tarafsızlığımızı unutmayacağız. Bağımsızlığın tersine hareket edersek tüm düşünce, inançlara eşit mesafede kalmasını bilemezsek o zaman zulüm başlar. O zaman haklının değil, güçlünün baskısının yansımaları başlar. Yargının da yıpranması o aşamadan itibaren başlar. Son zamanlarda yargı üzerinde siyasi gündemler oluşturulmaya çalışıldığına müşahede ediyoruz. Yazılan, çizilenlerin doğru, yanlışlığını basın önüne çıkıp açıklama yerine her zaman olduğu gibi kararlarımızla konuşmaya çalışıyoruz"

İLGİNÇ NASİHAT!

Törende konuşan Erbil ise, yeni başsavcı Akarca'ya ilginç bir tavsiyede bulunarak, "Birilerini rahatsız etmeden görevini yapacağına inanıyorum" dedi. Erbil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevini elimden geldiğince, aklım yettiğince, direncim süresince, gerektiği şekilde yapmaya çalıştım. Başarılı veya başarısız olduğumu tarih yazacak. Başsavcı olarak görev yapacağı süre içerisinde devletimi, milletimi zora sokmadan, birilerini fazlasıyla rahatsız etmeden görev yapacağına yürekten inanıyorum. Dünya makamı gelip geçicidir. Önemli olan dostluk, kardeşlik ve sevgidir"

AKP'ye üye yapılmış olabilirsiniz

AKP'ye üye yapılmış olabilirsiniz