41'inci yıl kutlamaları çerçevesinde Kıbrıs'a giden yabancı gazetecilere aktarılan planda Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin oluşturduğu garantör devlet ve toprak paylaşımı konusunda diğer konularda ilerleme sağlandı. Hürriyet'te yer alan habere göre;Milli ordusu olmayabileceği konuşulan Kıbrıs'ın adının ise Birleşik Kıbrıs Federasyonu olacağı belirtildi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın aktardığı bilgilere göre 'yeni devlet'in özellikleri genel hatlarıyla ortaya çıktı. Yeni devletin belirgin hale gelen özellikleri şöyle:

* Müzakerelerde Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin oluşturduğu garantörlük dışında her konu konuşuldu. Ancak hassas olan toprak konusunda Türk ve Rumlara bırakılacak yüzdelik oranlar ve paylaşılacak yer isimleri sona bırakıldı.

* Federasyonu Kıbrıs Türk ve Rum kurucu devletleri oluşturacak. Her kurucu devletin kendi içinde ayrı bir vatandaşlığı olacak.

* Yeni federal devletin alt ve üst olmak üzere iki parlamentosu olacak.

* Kıbrıslı Türk ve Rumlar istedikleri bölgede ikamet edebilecek.

* Türk kurucu devletine yerleşecek Rumlar ya da tam tersi Rum tarafında gidecek Türkler, yaşadıkları kurucu devlette, yerel ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde seçme ve seçilme hakları olacak. Ancak bulundukları kurucu devletten federal parlamentoya gidecek milletvekilleri için seçme ya da seçilme hakkı olmayacak.(Rumların nüfusu Türklerden 4 misli fazla)

* Nüfus çoğunluğuna sahip Rumların iki kesimliliği ve siyasi eşitliği bozmaması için konuşulan kısıtlama AB kurallarına aykırı. Bu nedenle varılacak anlaşma, AB mahkemelerine yapılacak bireysel başvurularla delinmemesi için üye ülkelerinin tümünde parlamento onayından geçmesi ve ‘AB’nin birincil hukuku’ olması gerekiyor.

MİLLİ ORDU OLMAYABİLİR

* Federal devletin polis gücü Türk ve Rumlar arasında yarı yarıya ya da %40 Türk, %60 Rum olacak. Oranlar henüz kesinleşmedi.

* Milli ordu olup olmayacağı müzakere ediliyor. Ordu olmayabilir.

* Taraflar, doğu Akdeniz’deki doğalgaz konusunda müzakereler devam ederken sorun çıkartacak, sondaj gibi adımlar atmama konusunda anlaştı.

* Federal devletin milli günleri (20 Temmuz Barış Harekâtı yıldönümü, KKTC’nin kuruluş yıldönümü gibi) konular henüz görüşülmedi. Her iki tarafta da benzer törenler bulunuyor.