Ali Ekber ERTÜRK/ANKARA

Geçen dönem TBMM Başkanlığı seçiminde AKP’ye destek vererek İsmet Yılmaz’ı Meclis Başkanı seçtiren MHP, şimdi de RTÜK Başkanlığını AKP’ye hediye etti. RTÜK’te muhalefet oyları daha fazla olmasına rağmen, MHP’li iki üye AKP’lilerle birlikte hareket etti ve aylardır seçilemeyen RTÜK Başkanlığına, AKP’li İlhan Yerlikaya geldi.

Yapılan oylamada, aynı zamanda AKP eski milletvekili olan Yerlikaya’ya MHP’li üyeler Esat Çıplak ve Arif Fırtına da oy verdi. Yerlikaya da iki yıllığına başkanlık koltuğuna oturdu. Başkanvekilliğine ise daha önce MHP kontenjanından başkanlık için yarışan Esat Çıplak seçildi.

RTÜK KANUNU ANLAŞMASI


RTÜK başkanlığında yaşanan bu sürpriz gelişmenin perde arkasında RTÜK kanununda yapılması planlanan yeni düzenleme yatıyor. MHP’li üyelerin AKP’nin adayına destek vermeleri karşılığında, RTÜK kanununda iki yıl süreyle değişiklik yapılmaması benimsendi.

AKP, 1 Kasım seçimlerinin ardından MHP’nin iki olan RTÜK’teki üye sayısını 1′e düşürmek için ve RTÜK’te yeniden çoğunluğu elde etmek için kanun değişikliğini gündeme getirmişti. RTÜK’te AKP’nin adayının desteklenmesine MHP Genel Merkezi’nin de onay verdiği bildirildi.