Hava sahamızı 17 saniye ihlal ettiği için Rusya’ya ait savaş uçağını düşüren Türkiye, “Angajman kurallarını uyguladığını” açıkladı. Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Albay Ümit Yalım ise Yunanistan’ın helikopterle adalarımızı sürekli ihlal ettiğini söyledi...

Saygı Öztürk

Suriye ve Rusya’nın hava sahamızı 15-20 saniye ihlal etmesinin karşılığı olarak uçaklarını, helikopterlerini düşüren Türkiye, Yunanistan’ın, askeri helikopterlerinin hava sahamızı ihlal etmesine, adalarımıza inmesine seyirci kalıyor. Yunanistan, 1996 ve 2006 yılında uluslararası hava sahasında uçan iki F-16 savaş uçağımızı düşürdü ve bir pilotumuzu şehit etti. Buna karşılık, AKP hükümetleri döneminde Türk hava sahasını defalarca ihlal eden Yunan helikopterlerine hiçbir önleme yapılmadı, konuyla ilgili olarak Yunanistan’a nota bile verilmedi.

“SAATLERCE DOLAŞIYORLAR”

Ege Denizi üzerindeki Türk hava sahasının durumunu “kevgire döndü” diye tanımlayan eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekre-teri emekli Albay Ümit Yalım, “Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘Hava ve kara sınırlarımızı kim ihlal ederse, ona karşı tedbir almak hem uluslararası hakkımız hem de görevimizdir’ diyor. Ama koskoca Yunan helikopterleri, hiçbir engelle karşılaşmadan Türk hava sahasında saatlerce dolaşıyor” diye konuştu.

GÖRÜNTÜLER YAYINLANIYOR

Adalarımızın Yunanlılar tarafından işgal edilmesini her fırsatta dile getiren ve bunu Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı internet sitelerindeki görüntü ve fotoğraflarla belgeleyen Ümit Yalım, SÖZCÜ’ye şu açıklamayı yaptı:
“Angajman kuralları Yunan askeri helikopterlerine uygulanmıyor. Türkiye, NATO sistemi olan Birleştirilmiş Komuta Kontrol Hava Bilgi Sistemi (ICC -Integrated Command and Control ) ve Milli sistem olan Hava Bilgi Sistemi gibi yüksek teknoloji ürünü olan sistemler ile hava sahasındaki bütün faaliyetleri eş zamanlı olarak (anında) izliyor. Hal böyleyken, Yunan askeri helikopterleri, Türk hava sahasında dolaşıyor. Yunan Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde ihlaller yayınlanıyor, bizimle adeta dalga geçiliyor.”

YER: Bulamaç Adası... Tarih: 21 Ağustos 2015



İşte ihlallerin listesi

* 21 Ağustos 2015: Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos ve Kara Kuvvetleri Komutanı Tellidis’i taşıyan askeri helikopter, İzmir/Koyun, Aydın/Bulamaç ve Muğla/Kalolimnoz Adası bölgesinde Türk hava sahasını 2-3 mil ihlal etti. Ses çıkaran olmadı...
* 06 Ağustos 2015: Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Apostolakis’i taşıyan askeri helikopter, Aydın/Bulamaç ve Muğla/Kalolimnoz Adası bölgesinde Türk hava sahasını 2 mil ihlal etti.
* 06 Mart 2015: Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos, Genelkurmay Başkanı Kostarakos’u taşıyan askeri helikopter, Aydın/Eşek ve Aydın/Bulamaç Adası bölgesinde Türk hava sahasını 2-3 mil ihlal etti. Uyaran çıkmadı...
* 30 Ocak 2015: Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos’u taşıyan askeri helikopter, Kardak Kayalıkları bölgesinde Türk hava sahasını 2 mil ihlal etti.
* 11 Ocak 2015: Yunanistan Savunma Bakanı Dendias’ı taşıyan askeri helikopter, Aydın/Eşek Adası bölgesinde Türk hava sahasını 3 mil ihlal etti.