Düzce'nin AKP'li Belediye başkanı Mehmet Keleş'in belediye bütçesinden aldığı Audi A8L marka araç için inceleme başlatan Başbakanlık bile 'pes' dedi. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, tarafından başlatılan incelemede “savurganlık” tespit edildi.

Habertürk Gazetesi'nden Volkan Yanardağ'ın haberine göre, makam aracının 60 ay vade ile 978 bin TL’ye çıkan fiyatı için belediyenin bir şirketi tarafından kredi çekildiğini tespit eden kurul, etik dışı davranışa ilişkin kararı da Başbakanlık makamına bildirdi. Geçen yıl basına yansıyan haberlerde, belediyenin 104 milyon TL borcu varken, belediye iştiraki bir şirket üzerinden makam aracı satın alınmasının kentte tepkilere neden olduğu iddiaları yer almıştı.

Rize Valisi'ne 642 bin liralık makam aracı!

Rize Valisi'ne 642 bin liralık makam aracı!


VADE FARKIYLA 300 BİN ARTTI

Etik Kurul, Keleş hakkında basında çıkan “Belediyenin 104 milyon borcu varken, belediyeye bağlı bir şirket üzerinden kendisine 650 bin TL değerinde makam aracı aldı” yönündeki haberler üzerine resen harekete geçti. Kurul incelemesinde belediyenin bir bankadan 3 milyon 365 bin TL kredi çektiği, 60 ay faiziyle borcun 5 milyon 151 bin TL’ye çıktığı belirtildi. Kurul, bu paranın 978 bin TL’sinin söz konusu aracın satın alınması için kullanıldığını tespit etti. Yazılı savunma isteyen Kurul’a savunma gönderen Keleş, belediyenin başta kamu kurumları olmak üzere toplam 186 milyon TL borcu bulunduğunu, borçları azaltmak için çalıştıklarını ancak belediyeciliğin görev konusunun belediyenin borçlarını ödemek olmadığı prensibinden hareketle belediye yatırım ve hizmetlerinin de yürütülmesi gerektiğini söyledi. 13.9 milyon TL yatırım harcaması yapıldığını kaydeden Keleş, belediye bütçesinin 108 milyon TL olduğunu, belediyeye ait mallar üzerindeki haciz işlemlerinin kaldırıldığını vurguladı.

İddiaya konu makam aracının belediye tarafından alınmadığını veya kiralanmadığını savunan Keleş, Belediye Başkanı olarak sadece arazi binek tipi 2001 model Mercedes marka bir araç kullandığını anlattı. Kurul, Düzce Belediye Başkanı Keleş’in makam aracı olarak kullanmak amacıyla Audi A8L aracı, 978 bin TL tutarında yüksek bir bedelle, belediye iştiraki bir şirket üzerinden kredi kullanarak satın aldığına karar verdi.

ETİK DIŞI DAVRANIŞ

Satın alma işleminin belediyenin göreceği kamu hizmetlerini mali yönden engelleyici veya azaltıcı nitelikte olduğu belirtilen kararda, bu işlemin Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in “Savurganlıktan Kaçınma” başlıklı 17. maddesi hükmüne aykırı olduğu ve etik dışı davranıldığı tespiti yapıldı. Karar, Belediye Başkanı Keleş’e ve İçişleri Bakanlığı’na tebliğ edildi, Başbakanlık makamına bildirildi.