Foto: DHA


Araçlar için bilgi almak isteyen kişiler için online olarak araç plaka sorgulama hizmetleri oluşturulmuştur.Araç plaka sorgulama hizmetleri üzerinden işlem yapacak olan kişilerin araç plakalarını bilmesi yeterli olmaktadır. Araç plaka sorgulama olarak sunulan hizmetlerden en önemlisi ise e devlet üzerinden araç sorgulama hizmetidir. İlgili hizmet üzerinden yapılacak işlemler ile birlikte aracın ruhsat ve resmi durumu hakkında bilgi almak mümkündür. E devlet üzerinden yapılacak olan araç sorgulama hizmetleri aynı zamanda araç plaka sorgulama olarak da adlandırılmaktadır. Araç plaka sorgulama hizmeti için e devlete giriş yapılması yeterlidir.

E devlet dışında araçlar ile ilgili bilgi alınabilecek pek çok site bulunmaktadır. Araçlar hakkında alınmak istenen bilgilere göre ilgili hizmetlerden seçim yapılması gerekir. Araç vergisi sorgulama, araç hasar sorgulama ve araç değişen parça sorgulama gibi kapsamlı bir şekilde yapılacak olan araç sorgulama hizmetlerinde sadece plaka bilgisi yeterli olmaktadır. Araç sahipleri tarafından değil aracı almak isteyen ya da araç ile ilgili merak edilen bilgileri öğrenmek isteyen kişiler tarafından da araç plaka sorgulama yapılabilir.  Edevlet üzerinden yapılacak olan araç plaka sorgulama hizmetleri ücretsiz olmasına karşın Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi SMS servisi üzerinden yapılacak işlemlerde ücret alınmaktadır.

E Devlet Hizmeti İle Ne Öğrenilir?

Araç plaka sorgulama işlemlerinin en çok kullanılan hizmeti e devlet üzerinden sunulan hizmettir. İlgili hizmet ile araç üzerinde herhangi bir rehin durumunun olup olmadığı, aracın çalıntı mı yoksa hacizli mi olduğu konusunda kesin bilgilere ulaşılabilir. Böylece araçlar hakkında bilgi alacak kişiler ikinci el araç almadan önce mağdur olmamak adına güvenli bir şekilde işlemini tamamlayabilir. Üstelik online olarak yapılacak olan işlemlerde herhangi bir ücretin alınmaması hizmetleri cazip hale getirmektedir. Bu bakımdan sizler de belirtilen işlemleri yaparak araç almadan önce araç hakkında detaylara ulaşabilirsiniz. İlgili sorgulama anında sadece plaka bilgisinin girilmesi yeterli olacaktır. Bilgilerin girilmesiyle birlikte ekranda araç hakkındaki tüm detaylar yer alacaktır.