Foto: DHA


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçmiş yıllarda kent tarihi ve turizmi için önemli arkeolojik kazılara verdikleri maddi desteği, Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla olan sponsorluk protokolü anlaşmazlığı nedeniyle veremediklerini söyledi. Bakanlığın tutumunu anlayamadığını belirten Kocaoğlu, "Buraya girme, bu alanda açıklama yapma gibi maddeler var. İyi ama girme dediğin yerin kamulaştırmasını biz yaptık, Agora'da yeni açılan alanların tapusu bizim elimizde" dedi.

İzmir'de kent tarihi için önemli arkeolojik kazı alanlarında bu yıl çalışmalar durdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla her yıl yenilediği kazıları kapsayan sponsorluk anlaşması için bu yıl da ödeme yapmaya hazırlandı. Yılbaşında Agora, Foça, Smyrna, Yeşilova ve Eritrai kazıları için 2015 yılını kapsayan ödeme tablosuyla geçmiş protokol koşullarının yer aldığı örnek protokol Bakanlığa gönderildi. Ancak, Bakanlık bunu kabul etmedi. Farklı bir protokol taslağını belediyeye gönderdi. Ancak, içinde döner sermayeye yönelik taleplerin yer aldığı, belediyenin kazı alanlarında kazı sponsorluğu ile açıklama yapmasını engelleyici bazı maddeler yer aldı. Büyükşehir Beledeyisi, bunun üzerine kendileriyle ve maddi destek konusuyla ilgisi olmadığını düşündükleri maddeleri çıkartarak bir kez daha protokol hazırladı. Bakanlıktan son protokol önerisine yanıt gelmedi.

Foto: DHA


'ONAYLAYIN, ÖDEMEYE DEVAM EDELİM'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, arkeolojik kazıların durmasına neden olan protokolde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın amacının ne olduğunu anlayamadığını söyledi. Belediye'nin Foça, Smyrna, Agora kazılarına para ödediğini, bunu protokole bağlı olarak yaptığını belirten Kocaoğlu, "Onaylayın ödemeye devam edelim diyoruz. Yılbaşından bugüne kadar imzalanmıyor. Protokole, 'Buraya girme, burada açıklama yapma' gibi maddeler koymak istiyorlar. Girme dediğin yerin kamulaştırmasını biz yapmışız. Agora'nın yeni açılan kesiminin tapusu bizim elimizde" diye konuştu.

Foto: DHA


'KATKIYI İZMİR İÇİN YAPIYORUZ'

Katkıyı İzmir için yaptıklarını belirten Kocaoğlu, Foça sur duvarlarının restorasyonunu yaptıklarını, çok güzel olduğunu söyledi. Kadifekale'nin altında antik tiyatronun da kazılmasını istediklerini kaydeden Kocaoğlu şunları söyledi:

"Ne çıkarsa çıksın Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla birlikte karar vereceğiz. Herkes biliyor ki tarihi bölgeye harcanan paranın yüzde 99.9'nu Büyükşehir Belediyesi harcıyor. Kamulaştırma için harcıyoruz. Kazı masrafları hariç kamulaştıramaya 350 milyon TL harcadık. Tarihi bölgenin toparlanması, kentin kalkınması için bunları yapıyoruz."

DHA