Ali Ekber ERTÜRK/ANKARA

Son yasa ile 18 bin liraya indirilen bedelli askerlik AKP'li bakan ve vekil yakınlarına da yaradı. Toplam 92 bedelli, AKP’li Bakan ve milletvekilinin yakını çıktı. Bedelliden yararlananların içinde AKP’li vekillerin akrabalarının yanı sıra Çalışma, Maliye, Milli Eğitim ve Dışişleri Bakanlarının yeğenleri de bulunuyor.

Bir vekilin 2 oğlu birden 18 bin lira verip hiç askerlik yapmadı. Onlarca AKP’li vekilin yeğeni ve torunları da bedelliden yararlandı. Bir vekil SÖZCÜ'ye yeğeni için, “Başvurma dedim, ama dinlemadi” açıklaması yaparken damadı bedelli asker olan AKP’li eski bakan ise “Doğru ama haber yaparsanız hakkımı helal etmem” dedi.

25 OĞUL 56 YEĞEN

Bedelli askerlik için başvuranların sayısal dökümüne göre, başvuralar arasında 3’ü bakan olmak üzere toplam 25 vekilin oğlu, 56 Bakan ve vekilin yeğeni, bir bakanın eniştesi, 6 vekilin damadı, 2 vekilin kardeşi, bir vekilin de 2 torunu bulunuyor.

2011’de çıkarılan bedelli uygulamasında başvuranlardan 30 bin TL alınıyordu. 2014’te çıkarılan yasada ise ödenecek tutar 18 bin TL’ye indi ve silah altına alınmadan askerlik imkanı sağlandı. Bu durum da daha önce 30 bin lira bedel ödeyenlerin tepkisini çekmiş ve Meclis’e çok sayıda şikayet dilekçesi verilmişti. Şikayetçi olanlar, aradaki 12 bin liralık farkın kendilerine iadesini istiyor.

Yüzbaşı Binbaşı

Yüzbaşı Binbaşı