Halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen göktaşı yağmurlarından en bilineni Perseid meteor yağmurlarıdır. Perseid meteor yağmurları, 1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşur.



Bu meteor yağmurları, Güneş'in etrafında dönüşü sırasında Dünya'nın bu kozmik toz bulutuna rastlaması sonucu gerçekleştiğinden her yıl aynı dönemde gözlemlenir. Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilen meteor yağmuru en yoğun olarak 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece gözlemlenir. Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlendiğinden Perseid gök taşı yağmuru adı verilmiştir.



Bu gece maksimum seviyeye ulaşacak Perseid meteor yağmurunda, atmosferde 1 saatte 120’ye yakın meteor görülebilecek. Dünyanın neredeyse her yerinden gözlemlenebilecek olan meteor yağmurunu izleyebilmek için yapılması gereken tek şey, şehir ışıklarından uzak bir yere gitmek.



METEOR YAĞMURU NEDİR?

Meteor yağmuru, meteorların dünya atmosferine girdiği zaman, uzayda bıraktıkları belirgin ışıklı izin, havanın yüzeyleriyle sürtüşmesinden doğan kızışmasıdır. Bağımsız, tek meteor zerrelerinin çok küçük olduğunu söylemek garip görünse de, gerçekte bu zerrelerden bazıları bir toplu iğne başı büyüklüğündedir. Buna karşılık, ağırlığı tonları bulan bazı meteorlar da vardır. Meteorların çoğu dünyanın atmosferinden geçerken ısının etkisiyle tamamen yok olur. Sadece büyük meteor parçaları dünyaya ulaşabilir.

100 bin galakside yaşam arayışı negatif sonuçlandı

100 bin galakside yaşam arayışı negatif sonuçlandı


Bilim insanları her gün ve gece binlerce meteorun düştüğüne inanmaktadırlar. Ancak dünya yüzünün büyük bir bölümü suyla kaplı olduğundan,dünyaya kadar ulaşabilen meteorların çoğu okyanuslara ve göllere düşerler.



Meteorlar gökyüzünde tek ve belirli bir yönde hareket halinde görülebilir. Fakat genellikle binlerce meteor bir aradadır. Dünya güneşin çevresinde turunu yaparken,bu meteor guruplarına yaklaşabilir. Atmosferin üst tabakalarına temasla çok kızışan meteorlar da bize bir "meteor yağmuru" görünümü verir.

Evrenin sonuna dair teoriler

Evrenin sonuna dair teoriler