Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Göynüklü Mahallesi yakınlarında, çamlık alanda çıkan orman yangını 12 saatlik aralıksız çalışmanın ardından büyük çoğunlukla kontrol altına alındı

Osmangazi ilçesine bağlı Aksungur ve Gündoğdu, Mudanya ilçesinin Göynüklü ve Çağrışan mahallelerinin kırsal kesiminde devam eden yangına başta Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ve Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere İstanbul, Kocaeli ve Bilecik'ten gelen ekipler, 100 itfaiye aracıyla müdahale etti.

Çok geniş alanda devam eden yangının büyük bir bölümü sabaha kadar devam eden çalışmalar sonucu kontrol altına alındı.

NASIL VE NEREDE ÇIKTI?

Edinilen bilgiye göre, saat 17.30 sıralarında Çağrışan Köyü sınırlarındaki çam ormanında yangın çıktı. Piknikçi ateşinden çıktığı sanılan yangın kısa sürede büyüyerek, rüzgarın tesiriyle 5 noktaya yayıldı. Aksungur, Çağrışan ve Nilüfer köyleri arasındaki yangın bölgesine 3 ayrı araç ile birlikte havadan müdahale için orman helikopteri sevk edildi. Ekipler şehir merkezinden ve İzmir otobanı ile Mudanya’dan da görülen yangının söndürülmesi için seferber oldu. Alevlerin rüzgarın da etkisiyle  Çağlayan Köyü’ne yaklaşınca tehdit oluşturdu. Dedebayır Mevkiindeki çamların büyük bir kısmını dev alevler yurttu. Panikle evlerini boşaltan köylüler, çaresiz bakışlarla yangının köye ilerleyişini izledi. Köy sakinleri Çağrışan Köyü Camii hoparlöründen, su tankerlerini dolu tutmaları ve her şeye hazırlıklı olmaları konusunda uyarıldı. Köy sakinleri, alevlerin önünü kesmek için tarlalarını sulamaya başladı. Söndürme çalışmalarına Sivil Savunma, AKUT, jandarma ve MAK ekipleri de katıldı. Havadan ve karadan devam eden alevlerle mücadele çalışmaları aralıksız sürüyor.



ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR
Yangın bölgesine giden Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Coşkun yaptığı incelemeler sonrasında  burada gazetecilere açıklamalarda bulundu. Coşkun, hem Büyükşehir Belediyesi hem de Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekiplerince yangına müdahale ettiğini belirterek, "10 kadar arazözümüz var, 1 tane kendi helikopterimiz var, civar illerden de helikopterler yolda şu an. Rüzgar hızla devam ediyor, alevler atlama yapıyor, çok büyük bir yangın. İnşallah kısa sürede söndürmeye çalışacağız" dedi.



"RÜZGAR ENGELLİYOR"
Bursa’nın Merkez Osmagnazi İlçesi Aksungur Köyü’nün ormanlık alanında başlayan orman yangını, Göynüklü, Çağrışan ve Gündoğdu Köyleri’nin ormanlık alanlarına da sıçradı. Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, "Rüzgar çalışmalarımızı engelliyor. Ateşler sürekli sıçrıyor. Söndürme çalışmalarımızı şu anda 3 helikopter, 30 itfaiye aracı ve 100 çalışan ile sürdürüyoruz." dedi.



"NEDENİ HENÜZ BELLİ DEĞİL"
Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, cumartesi olması nedeniyle piknikcilerin yoğun olduğu bölgede yangının çıkış nedeninin daha sonra belli olabileceğini sözlerine ekledi.



VALİ KARALOĞLU:YANGIN 50 HEKTAR ALANDA SÜRÜYOR
Yangının meydana geldiği Çağrışan Köyü’ne gelen Bursa Valisi Münir Karaloğlu, burada Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türyılmaz ve Bursa Emniyet Müdürü Selami Yıldız’ında aralarında bulunduğu bürokratlarla toplantı yaptı. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Karaloğlu, yangının 50 hektar alanda sürdüğünü belirterek, "Yangının ihbarını 17.30’da aldık. Ekiplerimizi hemen yönlendirdi. Rüzgarın etkisiyle alevler büyüdü. Şu anda çevre il ve ilçelerden aldığımız destek ile toplam 78 araç ile yangını söndürmeye çalışıyoruz. Tedbir amacıyla Çağrışan’da bazı evleri boşalttık. Rüzgar çalışmalarımızı olumsuz yönde etkiliyor. Gece nedeniyle alevlere havadan müdahale edemiyoruz. Bursa’da bekletilen 5 helikopter sabahın ilk ışıkları ile çalışmaya başlayacak" dedi.



BAKAN MÜEZZİNOĞLU: UÇAKLARDAN İSTİFADE EDEMİYORUZ

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, orman yangınına havanın kararması nedeniyle yangın söndürme helikopterleri ve uçaklarla müdahale edemediklerini belirterek, "Ancak şafak sökmesiyle yangın söndürme uçaklarından ve helikopterlerden istifade etme imkanımız olacak" dedi.

Müezzinoğlu, Çağrışan Mahallesi'nin yanında bulunan özel bir kolejde oluşturulan kriz merkezinin bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, saat 17.30 civarında Mudanya ilçesi Göynüklü Mahallesi ile Osmangazi ilçesi Gündoğdu Mahallesi arasında başlayan orman yangınının, poyrazın da etkisiyle Çağrışan bölgesine sıçradığını söyledi.

Yaz nedeniyle yerdeki otların kuru, bölgenin kızılçam ormanı olması ve devam eden poyraz nedeniyle yangının kontrol altına alınamadığını ifade eden Müezzinolu, şöyle konuştu:

"İlk çıktığı andan itibaren Orman Bölge Müdürlüğüne ait 27 itfaiye aracı, daha sonra da Kocaeli, İstanbul, Bilecik illerinden 100'ü aşkın itfaiye aracıyla yangına müdahale edildi. Havanın kararması nedeniyle yangın söndürücü helikopterlerden ve uçaklardan ne yazık ki istifade edemiyoruz. Ancak şafak sökmesiyle yangın söndürme uçaklarından ve helikopterlerden istifade etme imkanımız olacak."

"40 KADAR EV BOŞALTILDI" 

Müezzinoğlu, tedbir amaçlı olarak risk altında bulunan köylerin boşaltılmasıyla ilgili çağrı yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 40 civarında ev tedbir amaçlı olarak boşaltıldı. Ama şu anda evler veya köylere yangının sıçramasıyla ilgili bir sıkıntı yok. Gerek dozerlerle, gerek yangın söndürme kara araçlarıyla her türlü mücadele gerçekleştiriliyor. Ama poyraz, kızılçam ormanı, yerlerin kurumuş otlarla kaplı olması şu anda yangının kontrol altına alınmasını engelleyen faktörler. Riskin büyümemesi için her türlü tedbir alındı. Yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesiyle ilgili de ümit ediyoruz ki poyraz durur. Ama devam ederse de özellikle yangın söndürme uçakları ve helikopterlerin devreye girmesi için şafağın sökmesini bekleyeceğiz."

3 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ

Yangında yaralanan olmadığını anlatan Müezzinoğlu, dumandan etkilenen ve tedavi altına alınan 3 vatandaşın sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Müezzinoğlu, gazetecilerin, yangının çıkış sebebine ilişkin sorularına, "Şu ana kadar bildiğim kesinleşmiş bir tespit yok. Ümit ederiz ki bu haliyle olağanüstü bir kayıp olmadan da kontrol altına alınır" yanıtını verdi.

Açıklamanın ardından Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ile kriz merkezinin kurulduğu binanın çatısına çıkarak yanan bölgeyi inceledi.

Müezzinoğlu'nun yanı sıra bölgeye gelen AK Parti ve CHP Bursa milletvekilleri de yetkililerden bilgi aldı.

Ayrıca Bursa'da çıkan yangının yanı sıra, Osmaniye ve Antalya'da da yangınlar korku dolu anlar yaşatıyor.

OSMANİYE'DE Kİ ORMAN YANGINI
Kırıklı köyü Fenk yaylası mevkisinde öğleden sonra başlayan yangında, şu ana kadar 10 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Osmaniye Orman İşletme Müdürü Ferdi Özer, yangın bölgesinde 2 helikopter, 1 uçak, 1 greyder, 5 dozer, 30'un üzerinde arazöz ve 200 personelin görev yaptığını söyledi.

Yangının hızla büyüdüğünü ve henüz kontrol altına alamadıklarını dile getiren Özer, çevre illerden takviye ekipler istediklerini, gece boyunca yangına müdahalenin devam edeceğini bildirdi.

MANAVGAT'TA ORMAN YANGINI
Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangını kontrol altına alınırken, İbradı'daki orman yangınına müdahale sürüyor.

Alınan bilgiye göre, Manavgat ilçesine bağlı Karakaya Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 100 kişilik ekip, 12 arazöz, 2 dozer ve iş makineleriyle müdahale etti. Söndürme çalışmalarına 4 helikopter de havadan destek verdi.

Yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları sürdürülüyor. Öte yandan, İbradı ilçesine bağlı Üzümdere Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda başlayan yangına 100 dolayında orman işçisi 15 arazözle müdahale ediyor.

Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk, yaptığı açıklamada, Manavgat'taki yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettirildiğini bildirdi.

İbradı'nın Üzümdere Mahallesi yakınlarındaki yangına müdahaleye ekip sayısını artarak devam ettiklerini belirten Türk, 100'e yakın işçinin 15 arazözle söndürme çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Havanın kararması nedeniyle yangına havadan müdahale edilemediğini dile getiren Türk, rüzgarın çalışmaları olumsuz etkilediğini söyledi. Türk, "Zor arazi ve hava şartlarında yangını kontrol altına almak ve söndürmek için büyük bir gayretle çalışıyoruz" dedi.



ÇORUM'DA Kİ ORMAN YANGINI DA KONTROL ALTINA ALINAMIYOR

Yangın bugün Osmancık İlçesi'nde meydana geldi. İddiaya göre henüz belirlenemeyen bir nedenle İlçeye bağlı Seki Köyü ile Kızıltepe Köyü arasında bulunan çam ormanında yangın çıktı. Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye gelen Osmancık İlçesi ile çevre ilçelerdeki itafiye ekipleri ve vatandaşlar yangını söndürmek için yoğun çaba sarfediyor. Ancak iki köy arasındaki ormanlık alanda yol olmadığı için söndürme çalışmaları güçlükle devam ediyor. Rüzgarında etkisiyle hızla büyüyen yangın yaklaşık 80 dönümlük çam ormanı alanına zarar verdiği bildirildi.Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.