Ak Saray'da turizm lisesi öğrencilerinin bulaşık yıkatıldığını söyleyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi açıklamasından sonra valilik öğrencilerin 2013-2014 yılları arasında cumhurbaşkanlığı sarayında staj yaptığını açıkladı. Valilik açıklamasına tepki gösteren mimarlar “Valilik öğrencilerin eğitim alması gerektiği zamanlarda okulda değil de Kaçak Saray’da neden çalıştıklarını protokolleri ile açıklamalı. Çocuklarımız saray hizmetkarı değil ” dedi.

Ak Saray’da öğrencilerin bulaşık yıkatılması tartışması sürerken, valiliğin öğrencilerin staj yaptığına dair açıklamaları tepki topladı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ Valiliğin açıklaması gereken 2014-2015 öğretim yılında Cumhurbaşkanlığı sarayında kaç çocuk hizmet için gitmektedir.Hangi işlerde çalıştırılmaktadır. Sözleşmeleri yapılmış mıdır?.Ne kadar ücret verilmektedir?, ne iş yaptırılmaktadır. Öğrenciler eğitim alması gerekirken bir buçuk aydır neden okula gitmek yerine Cumhurbaşkanlığı sarayı dedikleri Kaçak saraya gidip hizmet etmektedir? Valilik açıklamasında 2013-2014 öğretim yılında öğrencilerin cumhurbaşkanlığı sarayında da staj yaptığı açıklanmaktadır. Cümle alem bilmektedir ki 2013-2014 öğretim yıllarında Kaçak Saray henüz hizmete açılmamıştı.Apar topar açıklama yapılması manidardır. Biz öğretmenlerin, öğrencilerin, velilerin isyanına neden olan bu süreçte onların çığlıklarını duyduk ve kamuoyu ile paylaştık.Sendikaların ve siyasi partilerin bu konuyu derinleştirmeleri için çağrı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Çalışma koşullarından endişeliyiz

Mimarlar Odası Ankara Şube yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya : “ Çocukların staj görmesi gereken yer Kaçak saray değildir. Çocukların, sözde bir staja tabii tutulması hoş karşılanamaz. Böyle ciddi bir güvenlik sisteminin olduğu bir alanda, çocukların çalışma koşullarını bilemiyoruz ama çalışma koşullarından endişeliyiz” İfadelerini dile getirdi.