SÖZCÜ EĞİTİM

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile yaklaşık 50 yıllık etkin bir geçmişi olan dershane sektörü tarih oldu. Ad olarak tarih oldu ama işlevsel olarak isim değişikliği ile sınav yapılan her alanla ilgili kurslar devam edecek. Sınav sistemi ortadan kaldırılmadıktan sonra sadece kendimizi kandırırız.

Aslında dershaneler kapatılmadı… Anayasa Mahkemesi de bunu iptal etti. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı genelge ile Başbakanlığı döneminde dershanelerin kapatılmasını isteyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gönlünü hoş etmeye çalıştı.

Peki süreç nasıl işledi:

Dershanelerin kapatılması ilk olarak 1984 yılında gündeme gelmişti… Sonrasında ise 2004 ve 2008’de… Son olarak ise 2012’de Erdoğan dersanelerin kapatılması Güney Kore ziyareti sonrası açıklama yapmıştı.

Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda 1 Mart 2014’te kabul edilerek yasalaştı.

Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndan ‘dershane’ tanımı çıkarılarak, ortaöğretime ve üniversitelere hazırlık niteliğinde kurs açılması engellendi. Kanunda, dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim-öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015’e kadar devam edebileceği, 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar ise özel okullara dönüşebilecekleri hükmü yer aldı.

2 Haziran 2014’te başlayan süreçte 7 dönem belirlendi. Bu kapsamda, 28 Ağustos itibarıyla, dönüşüm başvuruları için verilen 14 aylık sürede, 2 bin 396 dershane dönüşüm programına başvuru yaptı. Bunlardan 2 bin 217’si dönüşüm programına alındı. Dönüşüm okulu olarak açılan bin 397 kurumdan bin 173’ü temel lise, 11’i okul öncesi kurum, 11’i ilkokul, 197’si ortaokul, 5’i Anadolu lisesi olarak faaliyetlerine devam edecek.

Dönüşüm sürecinde 500 dershanenin kurucusu da kendiliğinden dershanecilik faaliyetine son verdi.

Dershanelere ilişkin yasa tasarısının kabul edildiği 2014 yılı itibarıyla 3 bin 530 dershane, buralara giden 1 milyon 220 bin öğrenci ve dershanelerde çalışan yaklaşık 53 bin öğretmen bulunuyordu.

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin başvurusu üzerine 13 Temmuz’da, Özel Eğitim Kurumları Kanunundaki ‘dershaneler’ ibaresinin yürürlükten kaldırılması, dershanelerin dönüştürülmesi ve gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim öğretim faaliyetlerinin 1 Eylül 2015’e kadar devam edebileceğine ilişkin hükümleri iptal etti.

Bunun üzerine MEB’in hazırladığı yeni yönetmeliğe göre, “Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe bilim gruplarında, özel öğretim kursları açılabilecek. Dönüşüme girmeyen dershaneler eğitim öğretim faaliyeti yürütemeyecek” denildi.

Dershanelerin 1 Eylül itibarı ile son bulması sektörün önde gelen isimlerinin sosyal medya paylaşımlarına da yansıdı.

Uğur Dershanelerinin deneyimi, global vizyonu ve uluslararası başarısından güç alarak Uğur Okullarıyla başarı yolculuğuna devam edecek.

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, dershanelerin kapatıldığı 1 Eylül günü duygularını sosyal medyada şöyle yansıttı:

“Bugün Dershanelerin bitiş günü. 40 yılı aşkın bu sektörde emek verdik. Bütün camianın mensuplarına şükranlarımı sunuyorum”

Final Eğitim Kurumlarının Türkiye’nin dört bir yanında, KKTC’de ve Azerbaycan’da hizmet veren 218 dershanesi vardı. Final artık Temel Liseler Özel Öğretim Kursları ve Etüt Eğitim Merkezleriyle eğitim verecek.

Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel ise sosyal medyada şu ifadelere yer verdi:

“Bugün 1 Eylül. Final‘in 35 yıllık dershane yolculuğu bitiyor. Yepyeni bir yolculuğa başlıyoruz. Artık gençlerimize çocuklarımıza Temel Liseler Özel Öğretim Kursları ve Etüt Eğitim Merkezleriyle eğitim vereceğiz”

Bu mesajlar bile, dershanelerin isim değişikliği ile aynı hizmeti vermeye devam edeceğini ortaya koyuyor…