El Şebab örgütü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesi Somali'de Türk heyetininin kaldığı otele yönelik bombalı saldırı düzenlendi. İlk belirlemelere göre 3 Somalili hayatını kaybetti. Peki El Şebab nedir? İşte El Şebab kelimesinin anlamı ve örgütle ilgili bilgiler...

EL ŞEBAB NEDİR?


El Şebab el Mücahidin (Mücahit Gençlik Hareketi), veya kısaca El Şebab (Gençlik), Somali'de Federal Geçiş Hükümeti'ni ortadan kaldırmak için savaşan bir silahlı örgüttür.  Örgüt 2011 yılı itibariyle Somali'nin güneyinin çoğunu kontrol etmektedir. El Şebab elinde tuttuğu bölgelerde sıkı bir şeriat uygulamaktadır. Mayıs 2011 itibariyle gücü 14,426 militan olarak tahmin edilmektedir.

El Şebab örgütü, 2006 yılında Etiyopya kuvvetleri tarafından dağıtılıp parçalara ayrılan İslami Mahkemeler Birliği kaynaklıdır. "İslam'ın düşmanları"na karşı cihad ettiğini öne sürmekte ve Federal Geçiş Hükümeti (FGH) ile Afrika Birliği Somali Görevi'ne karşı savaşmaktadır. El Şebab üyeleri yardım için çalışanları korkutmuş, kaçırmış ve öldürmüştür, bu da yardım örgütlerinin bölgeden çekilmesiyle sonuçlanmıştır. El Şebab örgütü pek çok batılı devlet ve kuruluş tarafından terörist olarak tanımlanmaktadır. El Kaide ile de bağlantıları bulunmaktadır. El Şebab örgütünün şu anki lideri İbrahim el-Afgani'dir.