CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Geçtiğimiz Salı günü Türkiye'nin dört bir yanında yaşanan elektrikler kesintileri nedeniyle vatandaşların mağdur olduğuna dikkat çeken Özel, sağlık alanında yaşanan sıkıntıları sordu.
Yaşanan kesintiler nedeniyle 6 bin Aile Sağlığı Merkezinde bulunan milyonlarca aşının tehlikeye girdiğini belirten Özel, " Aile hekimliklerinde 1-5 yaş arası yapılan Hepatit B, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği gibi aşılar bulunmaktadır. Bu aşılar, özel aşı dolaplarında değil ev tipi buzdolaplarında muhafaza edildiği için uzun süre yaşanan kesintiler sebebiyle bozulma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Böyle bir elektrik kesintisi durumunda ortak bir eylem planının olmaması Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan doktorlar ve sağlık personelini paniklemiş, böyle bir durumda milyonlarca aşıyı ne şekilde koruyacağını bilmedikleri için de adeta bir kriz ortamı doğmuştur" dedi.
"AŞILARIN KORUNMASI İÇİN NE YAPACAKSINIZ?"
Özel Bakanlığa şu soruları yöneltti:
Ülkemizde Aile Sağlığı Merkezlerinde saklanan kaç milyon aşı bulunmaktadır? Bunlar hangi tür aşılardır?
31 Mart 2015 tarihinde yaşanan elektrik kesintileri sırasında kaç adet aşı bozulmuştur? Bunlar hangileridir?
Aile Sağlığı Merkezlerinde aşılar hangi şartlarda saklanılmaktadır? Aşıların korunması için ne gibi tedbirler alınmaktadır?
Yaşanabilecek olası elektrik kesintilerinde ve diğer olumsuz şartlarda aşıların korunması için bir eylem planı bulunmakta mıdır?
Böyle bir eylem planı bulunmamakta ise yeni bir eylem planı yapılması için herhangi bir çalışma başlatılmış/başlatılacak mıdır?
Sağlık Bakanlığı aşıların 8 derecenin üstüne çıkması halinde Aile hekimlerinden tutanak tutmasını talep etmekte ve aile hekimleri aşıların parasını cebinden ödemek zorunda bırakılmaktadır. 31 Mart 2015 tarihinde yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle bozulan aşıların paraları aile hekimlerinden alınmış mıdır?
Belirtilen durumda aşı ücretlerinin aile hekimlerinden alınmasının gerekçeleri nelerdir?(ANKA)