Foto: DHA


SGK üzerinden sigortası açılan ve çalıştığı süre boyunca sigortası üzerinden prim ödemeleri yapılan sigortalılar, belli bir süre sonra emekli olma hakkını elde etmektedir. Emekli olma aşamasına gelen sigortalar, emeklilik başvurusu yaparak emeklilik işlemlerini başlatabilecektir. Başvurunun onaylanması ile birlikte kişiler emeklilik maaşı almayı hak kazanmaktadır. Her ay düzenli olarak belirli tarihlerde yapılan emeklilik maaş ödemesi için kişiler, çalıştığı dönem içerisinde dahi emekli maaşı hesaplama işlemleri ile ne kadar maaş alacağını öğrenebilir. Bu açıdan emekli maaşı hesaplama işlemleri sigortalar tarafından yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

Emekli aylığı hesaplama işlemleri için sigortalı olan kişilerin SGK tarafından oluşturulan aylık hesap adlı sayfaya giriş yapması gerekir. Sayfaya giriş yapıldığında detaylı bir şekilde hesaplamaların yapılabilmesi için bir formun doldurulması istenecektir. Emekli maaşı hesaplama formunda TC kimlik numarası, baba adı, nüfusa kayıtlı olunan il, doğum tarihi ve SSK sicil numarası gibi bilgiler istenmektedir. İstenen tüm bilgilerin, karşısında yer alan bölümlere gerilmesi ile birlikte emekli aylığı hesaplama işlemleri de yapılmış olacaktır. Kişilerin merak ettiği maaş hesaplamaları yapıldıktan sonra ekran üzerinden sonuçlar yayınlanacaktır.

Emekli aylığı sorgulama işlemleri ile öğrenilecek olan maaş miktarı resmi olmamak ile birlikte kesindir. Sistem üzerinden sigortalıların sigorta bilgileri aracılığı ile yapılan hesaplamalarda doğru bir sonuca ulaşılabilir olsa da kişilerin alınacak olan sonuçlar üzerinden SGK’ya itirazda bulunmasının önlenmesi amacıyla yapılan uygulamalarda sadece bilgi verme amacı gözetilmektedir. Bu nedenle emekli maaşı hesaplama işlemlerini yapacak olan kişilerin belirtilen detaya dikkat etmesi ve sadece bilgi amaçlı uygulamayı kullanması gerekir. Emeklilik başvurusu yapıldıktan sonra başvurunun onaylandığı an itibariyle sigortalı olan ve emekliye ayrılan kişilere emekli maaşı ödenmeye başlanacaktır.

İnternet üzerinden emekli aylığı hesaplama işlemlerini yapmak isteyen kişilerin belirtilen emekli maaşı hesaplama detaylarına dikkat ederek işlemlerini sonlandırması yeterli olacaktır. Sigortası olan tüm kişileri için emekli maaşı hesaplama işlemleri ücretsiz sunulmuştur.