[caption id="attachment_951694" align="alignnone" width="670"] Foto: DHA[/caption]

İstanbul'da sık sık iki yaka arasında gidip gelenler için HGS büyük önem taşımaktadır. Araç sürücülerinin HGS şeritlerini kullanabilmesi için önceden sisteme üye olması gerekmektedir. Üye olmadan yapılan geçişlerde yapılan geçiş, kaçak geçiş olarak görülmekte ve bu konuda araç plakası üzerinden cezai işlemler yapılmaktadır. Herhangi bir şekilde ceza almak istemeyen kişilerin bu konuda abone olması ya da ilgili geçiş şeridini kullanmaması gerekir. Kaçak geçiş yapıp yapmadığını kontrol etmek isteyenler online olarak sunulan hizmetlerden yararlanabilir. Böylece kişiler, HGS kaçak geçiş sorgulama ile ceza alıp almadığını öğrendikten sonra ödeme adımlarına geçiş yapabilir. HGS cezası ödemek istemeyen kişiler ise bu konuda abone olarak işi çözümleyebilir.

Araç sahipleri geçişler hakkında bilgi almak ve kaçak geçiş yapıp yapmadığını öğrenmek için HGS kaçak geçiş sorgulama işlemlerini yapması gerekir. Kaçak geçiş sorgulama işlemleri için oluşturan resmi PTT portalının kullanılması gerekir. Portalda yer alan bilgiler dâhilinde tüm araç sürücüleri araçları ile kaçak geçiş yapılıp yapılmadığını öğrenebilmektedir. Araç sahibi olan kişilerin HGS kaçak geçiş sorgulama için unutmaması gereken önemli bir detay sadece araç sahipleri tarafından kaçak geçiş yapılacağıdır. Aracı kullanan tüm kişiler tarafından kaçak geçiş yapılma ihtimali bulunmaktadır. Bu açıdan araç sürücülerinin zaman zaman yapacağı HGS kaçak geçiş sorgulama işlemleri ile birlikte bu konuda kesin, resmi bilgi alması mümkündür.

HGS kaçak geçiş sorgulama işlemlerinin yapılabilmesi için HGS portalında yer alan geçiş ihlali sorgulama bağlantısına tıklanması gerekir. Tıklama sonrasında ekranda açılacak olan geçiş ihlali sorgulama bölümünden ilk olarak plaka bilgisi ardından doğrulama kodu ilgili alana girilmelidir.  HGS kaçak geçiş sorgulama formunun doldurulması ile birlikte sistem tarafından plakaya ait herhangi bir kaçak geçişin olup olmadığı kontrol edilecek ve sonuç yayınlanacaktır. Böylece araç sahipleri ya da sürücüleri tarafından kaçak geçiş sorgulama işlemleri tamamlanmış olacaktır. HGS kaçak geçiş sorgulama yapan ve herhangi bir cezası bulunmayan kişiler için “Girdiğiniz plaka numarasına ait geçiş ihlal kaydı bulunmamaktadır” şeklinde bir mesaj yayınlanacaktır. Bu mesajı alan kişilerin herhangi bir cezası olmadığı anlaşılmaktadır. Cezası olan kişiler için ceza bilgileri ekranda yer alacak ve cezalar ile ilgili detayların öğrenilmesi sağlanacaktır.