Kamil ELİBOL / ANKARA

Polis, radar kayıtlarının 90 gün süre ile saklanması uygulamasından açılan davaları kaybetmeye başlayınca vazgeçti. Kayıtların saklanma süresi 90 günden bir yıla çıkartıldı.

TAKTİK DEĞİŞTİRİLDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü, radar kayıtlarının saklanma süresi konusunda yeni düzenlemeye gitti. 81 İl Emniyeti’ne gönderilen yazıda, trafik ekiplerince yapılan radarlı hız denetimlerinde ihlalde bulundukları tespit edilerek haklarında cezai işlem uygulanan sürücülerin ilgili mahkemelere itirazda bulunularak davalar açtığı belirtildi.

KAYIT SAKLAMA SÜRESİ

Yazıda, mahkemelerin hız ihlalinde bulunan sürücülerin ihlallerine ilişkin görüntü kayıtlarını talep ettiğine dikkat çekilerek, 2010’da verilen talimat gereği radar kayıtlarının saklandığı 90 gün sonunda silinmesi nedeniyle mahkemelere görüntü kayıtlarının “delil” olarak sunulamadığı ifade edildi.

BİR YILA ÇIKARTILDI

EGM, mahkemelere delil olarak gönderilemeyen radar kayıtları yüzünden açılan davaların kaybedildiğine işaret ederek şöyle dedi:

“Açılan davalar ‘…itiraz edenin itirazlarının aksini ispatlayacak nitelikte delillerin elde edilemediği, idari para cezasına konu olayı gösteren kamera yada fotoğraf görüntüsünün de olmadığı, idari para cezası kesilerek aracın polis ekipleri tarafından durdurulmadığı, durdurmak için bir eylemde bulunulduğuna ilişkin dosyaya yansıyan bir delilin de olmadığı, bu haliyle itiraz edenin itirazları yerinde görüldüğünden itiraz edenin itirazının kabulüne’ şeklinde gerekçe gösterilerek kesin olarak iptal edilerek aleyhimize sonuçlanmaktadır”

DAVA VURGUSU

Emniyet Müdürlerine verilen talimatta, radar kayıtlarının gönderilmemesi nedeniyle trafik idari para cezası karar tutanaklarının mahkemelerce iptal edilmesinin önüne geçilmesi amacıyla bundan sonra yapılacak işlem şöyle açıklandı:

“90 günlük saklama süresi ilanen tebliğ edilen idari para cezası karar tutanaklarına ait kayıtların er az bir yıl süreyle, mahkeme süresi devam eden trafik idari para cezası karar tutanaklarına ait kayıtlar ise dava sonuçlanıncaya kadar saklansın”