Prof. Dr. Yunus Söylet’in, AKP’den milletvekilliği aday adaylığı için istifa etmesinin ardından İstanbul Üniversitesi’nde bugün gerçekleştirilen yeni rektör adayı seçimlerini kazanan Prof. Dr. Raşit Tükel oldu. İstanbul Üniversitesi'nde 12 Mart'ta yapılan rektör adayı seçimlerini kazanan Prof. Dr. Raşit Tükel'in ilerici ve sol görüşlü olduğu belirtiliyor.

Rektörlük için Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Harun Cansız, Prof. Dr. Faruk Erzengin, Prof. Dr. Recep Seymen ve Prof. Dr. Raşit Tükel yarışırken, yaklaşık 3 bin öğretim üyesinin oy kullandığı ifade edildi. Rektörlük seçimini 1220 oyla İÜ Tıp Fakültesi Psikiyatrı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Raşit Tükel kazandı. Yunus Söylet'in istifası sonrası vekaleten rektörlüğe getirilen Prof. Dr. Mahmut Ak ise ikinci oldu. Cumhurbaşkanı ERdoğan'ın kulislerde AKP adayı olduğu söylenen Mahmut Ak'ı seçeceği tahmin ediliyor.

Prof. Dr. Tükel’e, 63 üniversiteden 257 akademisyen “Akademik Özgürlükleri Örmek; Rektörlükle Başlayacak Umuda Davet” başlıklı destek açıklaması yapmıştı.

 

MEHMET RAŞİT TÜKEL KİMDİR?

1959 Aydın doğumlu olan Raşit Tükel Ortaokulu Bornova Anadolu Lisesi'nde, liseyi Ankara Fen Lisesi'nde okuduktan sonra tıp alanına yöneldi. 1983 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Uzmanlığını 1991 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalından aldı.

1993 yılında psikiyatri doçentliğini alan Raşit Tükel, 1995 yılında atandığı doçentlik kadrosundan sonra, 2000 yılında profesör oldu. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalında hekimliğe ve hocalığa devam eden Raşit Tükel, 1994'ten bu yana Ayaktan Tedavi Birimi sorumluluğunu üstlenmektedir. 1998 yılında kurduğu Anksiyete Bozuklukları Polikliniğinde araştırma ve tedavi faaliyetlerini sürdürmektedir.

Ulusal ve uluslararası yayınlarda pek çok bilimsel makalesi bulunan Raşit Tükel, 20 Aralık 2012'de yapılan seçimlerinde de İstanbul Üniversitesi rektörlüğü için aday olmuştu.