Kurban Bayramı ne zaman yanıtı hala Google'da en çok aranan sorulardan biri. Kurban Bayramı için tatil planları yapanları merak ettiği Kurban Bayramı ne zaman ve kaç gün tatil olacağı. Bu sene alınan karar ile okulların açılmasının bayram sonrasına ertelenmesi Kurban Bayramı ne zaman sorusunun cevabını daha da önemli hale getirdi. Haberimizde Kurban Bayramı ne zaman, kaç gün tatil olacak, ne zaman başlıyor ne zaman bitiyor sorularını cevaplarını derledik.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı arifesi 23 Eylül Çarşamba. 24 Eylül Perşembe günü başlayan Kurban Bayramı 25 Eylül Cuma ve 26 Eylül Cumartesi olarak devam ediyor, 27 Eylül Pazar günü sona eriyor. Kurban Bayramı bu sene hafta içi iki güne denk geliyor. Ramazan Bayramı'nda yapıldığı gibi arife günü de tatil edilirse hafta içi 3, hafta 2 olarak toplamda 5 gün tatil olacak demektir 2015 Kurban Bayramı'nda.

Kurban Bayramı ve Kurban Kesme Önemi

Kurban'ın sözlük anlamı yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak ise kurban, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban Bayramında kesilen kurbana udhiye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.

Kimler Kurban Kesmekle Hükümlüdür?

Kurban kesmek, akil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslümanın yerine getireceği mali bir ibadettir. İster nami (artıcı) olsun isterse nami olmasın temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

Kurban Eti Nasıl Değerlendirilmeli?

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir. Ailenin fakir olması durumunda etin tamamı da evde bırakılabilir. Ancak, durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunluğunu hatta tamamını dağıtmaları uygun olur.

Kurban Kesimi Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?

Kurban kesimi, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Hanefilere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder. Şafiilere göre ise 4. günü de kurban kesilebilir. Kurban bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir.