Kıyı bölgelerin kahverengi olmasına ve bölgeyi kötü bir koku kaplaması nedeniyle bir çok kişi denize giremedi. Buna aldırmayanlar ise biraz uzak noktalarda suya girmeye devam etti.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, yıllarca büyük bir kirlilik altında olan İzmit Körfezi'nin alınan önlemlerle temizlendiğini öne sürerek, Karamürsel sahilindeki plaja 2013 yılında bazı prosedürleri yerine getirerek mavi bayrak alınmasını sağladı. Bu yıl Altınkemer adı verilen plajda görülen renk değişikliği dikkat çekici boyutlara ulaştı. Zaman zaman İzmit Körfezi'nin Marina, Derince, Gölcük  ve Körfez İlçelerinde görülen bu kızarıklığın, kirliliğe bağlı alg patlamasından kaynaklandığı belirtildi.

Bodrum'da bir RES tepkisi daha

Bodrum'da bir RES tepkisi daha

Alg olarak adlandırılan tek hücreli organizmaların aşırı derecede üremesiyle oluşan değişim, deniz suyunu kırmıszı ve kahverengi bir görünüme sokarken bugün plaja yüzmye  gelen vatandaşlar bu manzarayı görünce şoke oldu. Aynı zamanda ilçenin kıyı şeridi renkle birlikte ağır bir koku kapladı.


"PLAJ KİRLİ VE KOKUYOR"

300 yıllık ağaçlar satılıyor!

300 yıllık ağaçlar satılıyor!

Plajın mavi bayraklı olmasına rağmen çok kirli bir plaj olduğunu söyleyen Günhan Şen şöyle konuştu:


"Burasının Türkiye'nin mavi bayraklı plajlarından olduğu söyleniyor. Bir İzmitli olarak bundan gurur duyuyorum. Ancak gelip bir görsünler. Aynı zamanda yoğun bir koku var. Bununla ilgili Çevre Koruma Başkanlığı'nı aradım. Gelip inceleme yapacaklarını söylediler. Geçen yıl da buna benzer durumlar olmuştu. İzmit Körfezi'nin kapalı olması ve yoğun güneş nedeniyle böyle sorunlar olduğunu tahmin ediyorum."


Bölgede oturanlar buradaki mavi renkli plaja başka renkte bayrak verilmesini önerdi. Kardeşini plaja yüzmeye getirdiğini söyleyen Sezer Karabudak ise, "Sahilmiz çok kirli. Eskiden haftada 2-3 kez temizleniyordu. Fakat artık temizlenmiyor. Sürekli olmadığından dolayı pislik sahilde birikiyor. Denize artık istediğimiz gibi de giremiyoruz" diye konuştu. DHA